Viatges
Societat23/07/2024

Una furgoneta que és un habitatge: quan la vida passa sobre rodes

Descobrir el món des d'una camper és una opció cada cop més popular, especialment entre els més joves

Laura Minguella
i Laura Minguella

BarcelonaEl 2017 la Blanca i l'Òscar van sortir amb dues bicicletes a viatjar pel món. Van pedalar fins a Atenes, on van agafar un vol direcció Ciutat del Cap. A Sud-àfrica va començar la segona part de l'aventura: creuar el continent africà en bicicleta. "Al final d'aquest viatge feia un any i mig que anàvem en bicicleta vivint amb el mínim impossible i jo vaig començar a necessitar un lloc estable que fos una llar, però alhora volia seguir viatjant, i l'única possibilitat que veia era camperitzar una furgoneta", explica la Blanca. Amb l'Òscar tenen Vivirenruta, un perfil d'Instagram i un blog en què comparteixen el seu dia a dia, que des del 2017 es basa en viatjar per tot el món, fent una vida nòmada.

Van comprar una furgoneta de l'any 85 amb la que han estat tres anys viatjant arreu d'Europa. "Vam començar un altre tipus de viatge en què teníem comoditats com electricitat, aigua i un lloc on treballar", exposa la Blanca. Després d'aquest temps, es van adonar que la furgoneta se'ls havia quedat petita: "Com que vivim amb un gos llebrer que és grandet vam veure que necessitàvem més espai i l'any passat vam decidir vendre-la i comprar un camió per anar construint el nostre nou habitatge, ja que el nostre projecte de vida és viure viatjant", afirma l'Òscar. Des del desembre treballen per camperitzar el camió amb l'ajuda de Vancraft, una empresa de Móra la Nova especialitzada en la camperització de vehicles.

Cargando
No hay anuncios

La Blanca i l'Òscar van camperitzar la furgoneta guiant-se amb el material que hi ha a les xarxes socials. "Va ser una bogeria. És realment un altre viatge abans del viatge, i al final sempre acabes trigant més del que et pensaves; cal ser pacient", apunta l'Òscar. Van estar nou mesos treballant cada dia en el projecte i després de l'experiència ells recomanen que, sempre que es pugui, es recorri a professionals. "Sempre quedarà millor, tenen els coneixements, les eines adequades i l'espai per fer-ho", sosté. Tanmateix, tot depèn de l'ús que se'n vulgui fer i de les dimensions del vehicle en qüestió: "Hi ha gent que viatja amb una furgo que és una minicamper amb un matalàs i algunes coses més, i això sí que és més fàcil fer-ho un mateix", diu la Blanca.

Cargando
No hay anuncios

Aquest és el cas de Lydia Pérez i la seva parella. Els dos joves van començar a camperitzar una furgoneta fa quatre mesos per poder viatjar i fer escapades de tant en tant. En el seu cas ho estan fent tot ells, guiant-se pels continguts de YouTube, Instagram, TikTok i amb l'ajuda d'un amic que treballa en un taller de camperització. Tot i això, sí que recorreran a professionals per instal·lar una claraboia: "Preferim fer-ho en un taller especialitzat perquè cal fer un forat al sostre i ha de quedar tot ben connectat per evitar fugues d'aigua de pluja", subratlla Pérez.

Què necessitaràs en el teu dia a dia?

Si sou dels que voleu convertir una furgoneta en un petit habitatge mòbil, abans de començar és important preguntar-se què necessitaràs al teu dia a dia a la camper per tenir clar en què val la pena invertir més. Segons la Blanca i l'Òscar, hi ha tres elements imprescindibles que prenen més o menys importància segons les necessitats de cadascú: la llum, l'aigua i el gas. Per exemple, si tens una feina online i durant el viatge voldràs teletreballar, necessitaràs llum i una bona connexió elèctrica: "La millor opció, i la que dona més autonomia a l'hora de viatjar, són les plaques solars amb una bateria per carregar el mòbil i un endoll que suporti el portàtil", assegura l'Òscar. També es pot viatjar sense plaques solars, sobretot si la idea és fer viatges curts o de cap de setmana i no viure a la furgoneta. En cas de voler fer un viatge llarg, convé, segons la Blanca, invertir "en una furgo més gran on poder estar dret".

Cargando
No hay anuncios

L'Òscar apunta que el més important és l'aigua, que s'acaba molt de pressa, i recomana tenir un dipòsit per poder dutxar-se i cuinar. "Al voltant dels 60 litres ja estaria bé, tot i que nosaltres pel camió ens n'estem fent un a mida que en tindrà 700", subratlla.I pel que fa a la dutxa, no cal instal·lar-la dins el vehicle: "Nosaltres hem comprat una dutxa portàtil amb un dipòsit de 25 litres. L'enganxes al maleter, omples el dipòsit i ja et pots dutxar", explica Pérez. Des d'MT Campers, una empresa dedicada, entre d'altres, a la camperització i homologació de vehicles, recomanen que els vehicles més grans apostin per un dipòsit "d'almenys 80 litres per no anar justos, però les més petites amb un de 50 o fins i tot de 20 ja van bé".

Cargando
No hay anuncios

Camperitzar un vehicle gran com un camió no és el mateix que una furgoneta o un cotxe gran i no requereix els mateixos coneixements: "Per al camió cal fer-ho tot artesanalment, amb unes proporcions grans, i són necessaris molts coneixements i habilitats que només tenen els tallers professionals", explica l'Òscar. En aquests casos és millor recórrer a professionals. Des d'MT Campers el Marc afegeix que els camions són fàcils de camperitzar "perquè l'espai és quadrat i no hi ha perill de tallar cap nervi, com podria passar amb les furgonetes per les formes que fan".

Si es fa una camperització casolana, és important ser pacient i estar preparat per fer front a tots els imprevistos que poden sorgir i que faran allargar el procés. "Quan és una cosa que fas tu mateix, sobretot si és una cosa que mai havies fet, has de començar a poc a poc per veure, primer, si ets capaç de fer-ho, i segon, si realment serà pràctic", apunta Pérez. Per la seva experiència, també recomana escollir materials adequats i de qualitat: "Per exemple, si fas un moble per al llit, compra una fusta que sigui resistent i pugui aguantar pes; si no, és probable que s'acabi trencant", afirma. El Marc d'MT Campers afegeix que, si és un vehicle petit, no cal trencar-s'hi gaire el cap: "Principalment es necessita una segona bateria per connectar el llum, la nevereta i el mòbil quan el motor no estigui encès, un sofà llit o un mòdul de fusta per dormir i, sobretot, l'aïllament tèrmic i acústic".

Cargando
No hay anuncios
On puc passar la nit?

Una de les preocupacions que poden sorgir a l'hora de viatjar en un vehicle camperitzat és trobar un lloc on passar la nit. La legislació varia segons els països i, per exemple, a l'Estat es pot pernoctar pràcticament en qualsevol lloc on no existeixin prohibicions expresses. Tot i això, la normativa prohibeix desplegar objectes fora del vehicle, com tendals o cadires. Abans de sortir de viatge, cal revisar la normativa dels països que es volen visitar.

A l'hora de trobar un lloc on fer nit hi ha aplicacions que ho posen fàcil. La més utilitzada és Park4night, que funciona especialment bé a Europa. L'app té un mapa en què apareixen els diferents llocs on està permès pernoctar i permet filtrar-los segons les seves característiques: amb aigua potable, gratuïts, envoltats de natura, pavimentats, amb dipòsit d'aigües grises, etc. El més interessant és que hi ha un apartat amb comentaris de les últimes persones que han estat a cada un dels llocs. Altres alternatives són CaraMaps, que és molt similar a l'anterior, i iOverlander, que a més té informació sobre la fauna salvatge de cada lloc.