Societat 14/06/2024

El lloguer turístic il·legal no s'atura: 150 euros per una nit a una furgoneta

El Consell de Mallorca inicia demà un pla d'inspecció contra l'oferta fraudulenta

2 min
Turistes a Palma.

PalmaEl Consell de Mallorca ha detectat, mitjançant anuncis de diferents plataformes online, que el lloguer turístic il·legal ja ha arribat fins a habitacions i furgonetes que es lloguen a 150 euros per vespre. Amb l'objectiu d'"erradicar l'oferta il·legal descontrolada en el sector turístic", el conseller de Turisme en la institució insular, Marcial Rodríguez, ha explicat que aquest dissabte, 15 de juny, es posarà en marxa un pla d'inspeccions amb 2.500 actuacions previstes fins al 15 de novembre.

Segons ha anunciat Rodríguez, la campanya es desenvoluparà principalment a Palma, al sud de l'illa i a les zones més turístiques del litoral mallorquí. De les 2.500 inspeccions, 600 –un 24% del total– es faran per donar resposta a denúncies i reclamacions, mentre que les 1.900 actuacions restants seran per controlar l'activitat turística il·legal a establiments de tota mena. De les 1.900 actuacions, n'hi haurà 1.500 que es dedicaran específicament a inspeccionar l'oferta il·legal i les altres 400 es faran per comprovar possibles irregularitats en l'oferta legal, com la sobreocupació (80), el turisme d'excessos (168) o la comprovació del 3% del producte local (152).

Amb el pla d'inspecció que concentra un 80% de les actuacions contra l'oferta il·legal, es pretén "acabar "amb un problema terrible d'irresponsabilitat i que afecta de manera important la convivència a l'illa", segons ha afirmat Rodríguez. A més, ha avançat que el departament de Turisme està negociant amb la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (Felib) per col·laborar amb els municipis i amb la Policia Local per "anar a tir segur i per ser més eficaços". "Estam parlant perquè ells siguin els nostres ulls i les nostres orelles en els carrers", ha afegit. En el mateix sentit, ha subratllat que la Policia Local farà feina "de detecció i no d'inspecció". Quant a les actuacions que es duran a terme als establiments legals per comprovar-ne possibles irregularitats, ha explicat que es faran "a cegues" amb l'objectiu de ser "més eficients". Pel que fa a les zones de Palma, Calvià i Llucmajor, Rodríguez ha considerat que es troben en una "situació especial" causada pel turisme d'excessos i ha assegurat que depèn de la institució "muntar un engranatge jurídic per reforçar la presència a la zona".

Rodríguez ha informat que de gener a maig del 2024 ja s'han fet 953 inspeccions contra l'oferta il·legal, mentre que en el mateix període de l'any passat només se'n varen dur a terme 408. A conseqüència d'aquest fet, el nombre d'expedients oberts ha augmentat un 20%. Amb aquests resultats, ha celebrat que el pla d'inspeccions "progressa adequadament" i que "ha permès descobrir eines que es podran emprar per lluitar encara més contra el lloguer turístic il·legal". També ha avançat que, una vegada que s'acabi el pla, se n'estudiaran els resultats i se'n farà un altre que "traçarà el camí que s'haurà de seguir durant la temporada baixa".

Canals de denúncia

El conseller insular ha remarcat que després de posar en marxa canals de comunicació per denunciar situacions irregulars de lloguer turístic, "de cada vegada són més les persones que s'han animat a fer-ho". A més, davant les intencions d'alguns veïns de Palma de concentrar-se davant els edificis que es lloguen il·legalment o assenyalar-los públicament, Rodríguez s'ha posicionat a favor de les "manifestacions discrepants que estan dins del marc del respecte i de la convivència" encara que ha demanat que les denúncies es facin a través dels canals ordinaris.

stats