Fusells, selfies amb banderes XL i oracions en un "day of Spain" al Born sense precedents
L'Exèrcit ha organitzat l'acte central del 12 d'octubre aquest dimecres a Palma, per acostar "al poble" els "símbols de la pàtria", però els assistents han estat poc més d'un centenar
Palma"It's the day of Spain", contesta un agent de policia a un turista –de tants– que es miren l'espectacle amb una ganyota d'incomprensió. Una altra, italiana, es fa una selfie amb la bandera de grans dimensions que li queda a l'esquena i que l'exèrcit ha disposat entre les lleones del passeig del Born, al costat de la plaça de la Reina, on quedarà instal·lada fins demà. Per la megafonia sonen una sèrie de discursos –"no hi ha res més bell que ser espanyol", enalteixen– i oracions –"pels caiguts", s'arriba a entendre, perquè el so justament s'atura–, mentre membres del cos armat alcen enlaire els seus fusells. Es tracta d'un acte gairebé sense precedents, almenys en el nostre passat més recent, que commemora –un dia abans– el Dia de la hispanitat (12 d'octubre) al passeig del Born de Palma, gràcies al permís de l'Ajuntament, governat pel Partit Popular des del juny.
Tot i la intenció de la Comandància de dur al carrer aquesta celebració, no ha aconseguit arreplegar molt més que un centenar d'assistents, entre els quals hi havia una proporció considerable de turistes. Entre els patriotes que hi han acudit –endiumenjats i perfumats– s'han pogut sentir veus espontànies en certs moments de la cerimònia, sobrecarregada de solemnitat. "Visca Espanya, visca les Balears i a qui no li agradi, que parteixi!", ha exclamat un home del públic, envoltat de persones cobertes de banderetes: a la butxaca de l'americana, a la mà, en forma de llaç a la solapa de la camisa... L'entrega d'aquests assistents, però, contrastava amb l'experiència que han viscut alguns ciutadans alemanys que, a escassos metres, feien befa i intentaven imitar –amb poc èxit– el "¡Viva España!" que en la mitja hora que ha durat l'acte s'ha pogut sentir en nombroses ocasions.
La Comandància General de les Balears ha estat l'encarregada d'organitzar l'acte, que ha començat a les 11 h del matí amb la recepció de les autoritats i presidit pel comandant general de les Illes, Fernando Luis Gracia. Sobre l'excepcionalitat de fer aquest acte al mig del passeig del Born, Gracia ha defensat que "els símbols de la pàtria no són de l'Exèrcit i no han d'estar circumscrits als centres militars: són del poble i han d'estar a prop d'ell". Entre himnes i hissada de bandera –la gran protagonista de l'esdeveniment–, Gracia ha llegit un discurs, en què ha animat a donar "suport a les nostres tradicions" amb "el cap alt".
Si bé ha reconegut que el passat de l'Estat té "les seves ombres", ha advertit que cal "afrontar el present i el futur amb esperança", perquè "no hi ha res més bell que ser espanyol", un "sentiment mai excloent perquè neix d'una integració harmoniosa de la riquíssima diversitat i pluralitat d'Espanya". Per bé que Gracia ha insistit que l'himne i la bandera espanyola "pertanyen al poble, sense distinció de races, creences o ideologies, i ha celebrat cada una de les "regions d'Espanya", entre els assistents no han faltat els comentaris, precisament, excloents. "Balears i mallorquins, no catalans!", ha exclamat un membre del públic, qui ha animat a "perdre la por a dir el que se sent".
El Born, "un bon lloc" per fer aquests actes, segons el batle
Amb més o menys pretensió de ser vistes, a l'acte hi han estat presents diverses autoritats. En primera línia, i fins i tot per davant del cordó de protocol, s'ha situat el diputat de Vox al Congrés Jorge Campos, al costat del president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, i dels regidors de Vox Palma Ignacio Esteban i Margarita Duran. També hi han assistit la delegada del govern espanyol a les Illes, Aina Calvo; el batle de Palma, Jaime Martínez; el conseller del Mar, Juan Manuel La Fuente; la diputada del PSIB i membre de la mesa del Parlament Mercedes Garrido i el fiscal superior de les Illes Balears, Julio Cano, entre d'altres.
No obstant això, d'ençà que es va anunciar la ubicació de l'acte, nombrosos membres de l'oposició, tant de Cort com del Govern, van expressar les seves crítiques. Segons ha revelat en acabar l'acte el batle de Palma, la celebració ha estat fruit d'una sol·licitud que va fer el mateix comandant general, a la qual van accedir perquè "la ciutat és de tots". "En contra del que puguin pensar altres grups polítics que critiquen, les forces armades i els cossos i forces de seguretat de l'Estat representen la pau", ha mantingut Martínez. El batle, a més, no ha descartat que l'acte es repeteixi mentre ell estigui al capdavant de Cort: "El Born és un bon lloc, però, per a qualsevol altre [lloc] que es pugui plantejar, l'Ajuntament estarà obert perquè es facin aquests actes a la ciutat".