Fiscalia
Societat 13/09/2023

Gairebé 200 menors de les Balears varen ser víctimes d'agressions sexuals el 2022

La Fiscalia va intervenir en 1.340 procediments per casos de violència sexual

Héctor Rubio
3 min
Menors a l'escola

PalmaUn total de 191 menors de 16 anys de les Balears varen ser víctimes d'agressions sexuals el 2022, un any en què la Fiscalia va tramitar 1.340 procediments per aquest tipus de violència sexual. També va incoar 52 procediments per exhibicionisme i provocació sexual. En total, els casos de possibles delictes contra la llibertat sexual que es varen tramitar varen ser 1.516, fet que suposa un augment del 21,3% respecte de l'any anterior.

La Memòria 2023 (exercici 2022) de la Fiscalia de les Illes Balears, que ha estat presentada davant del Parlament, fa un repàs minuciós de tota l'activitat feta pel Ministeri fiscal l'any passat i destaca, de manera general, que el nombre total de delictes del 2022 investigats en diligències prèvies és de 45.379 (39.444 el 2021), xifra que denota un augment del 15% respecte del 2021. La Fiscalia matisa, no obstant això, que aquest nombre no correspon amb el de tots els delictes comesos, sinó amb el de delictes pels quals s'han incoat diligències prèvies.

En relació amb delictes contra la vida i la integritat física, la Fiscalia va tramitar 40 diligències prèvies, cap per assassinat, 23 per homicidi imprudent i 11 per auxili i inducció al suïcidi. El nombre de procediments incoats per aquest tipus delictes ha augmentat també un 21,3% respecte del 2021.

La Fiscalia reflecteix que els delictes de lesions són dels que es cometen amb més freqüència. Excloent els casos de violència de gènere i domèstica, les dades pugen a un total de 8.971 delictes de lesions doloses i 1.184 delictes de lesions imprudents.

Creix la violència de gènere i domèstica

Durant l'any 2022, el Servei de Violència contra la Dona ha observat un augment de les denúncies sobre violència de gènere. La violència domèstica manté també una evolució semblant. Destaquen els supòsits en què les víctimes són els progenitors, l'agressor dels quals en la majoria dels casos presenta algun tipus d'addicció. La Fiscalia va tractar 2.094 expedients de maltractament habitual a l'epígraf de violència domèstica i de gènere, un 6,5% més que el 2021. Sobre lesions en l'àmbit de la violència contra la dona i domèstica, es varen realitzar 5.131 diligències prèvies, un 11,7% més que l'any anterior.

Menors

Pel que té a veure estrictament amb menors, la Fiscalia de les Balears va intervenir en 403 casos d'abús sexual i 71 d'agressió sexual comesos per menors durant l'any 2022, així com en 552 casos de lesions, 134 robatoris amb força i 106 més amb violència i intimidació i 82 de violència de gènere.

Tal com recull Europa Press, el fiscal delegat de la secció, José Díaz Cappa, constata la "línia a l'alça" dels delictes relatius a la integritat física, maltractaments intrafamiliars o delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual --els delictes d'abús sexual registrats són conformes a l'anterior definició penal- comesos per menors d'edat.

Respecte de la delinqüència juvenil, el 2022 es constaten un total de 64 expedients per violència domèstica de fills a pares a les Balears. La Fiscalia posa l'accent en l'existència de denúncies de violència de gènere "després d'un curt període de relació" i en l'augment de denúncies presentades per dones joves, en alguns casos menors, en què els denunciats són persones també joves.

La fiscal coordinadora en protecció i tutela de víctimes en processos penals, María Moreto, explica que "crida molt l'atenció que les víctimes, sobretot en violència de gènere, cada cop són més joves". "No s'entén que en una societat sobrada d'informació i educació els més joves repeteixin rols i comportaments que ja crèiem bandejats i oblidats", diu. A la memòria, també s'hi expressa "preocupació" pel nombre d'ingressos psiquiàtrics involuntaris de menors d'edat, especialment d'al·lotes per intents autolítics, "a la qual cosa cal afegir els trastorns de conducta alimentària".

stats