PalmaLes dones són les que pateixen la major part de les agressions al personal sanitari de les Illes Balears. Segons el Servei de Salut, de les 502 agressions que es varen registrar el 2021, 394 varen ser a dones; això és el 78% del total. A més, la categoria professional més afectada va ser la d'infermeria -un col·lectiu molt feminitzat-, en què es varen notificar 143 agressions. Les segueixen els metges especialistes d'àrea (amb 133 agressions) i, en tercer llocs, els administratius (102 casos).
Aquestes xifres encaixen amb el perfil de víctima i agressor que va descriure dijous en roda de premsa l'inspector de la Policia Nacional a les Balears, Alfredo Rodríguez. Pel que fa la víctima, majoritàriament "són dones de mitjana edat" i els agressors solen ser "homes espanyols d'entre 35 i 55 anys", sense trastorns ni patologies psiquiàtriques. Les hores de més agressions han estat entre les 10 i les 12 h.
El Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA) ha expressat preocupació per aquesta realitat. “No podem acceptar ni tolerar cap agressió a cap professional que està a l’hospital o al centre de salut per atendre la població i les seves necessitats de salut”, ha condemnat María José Sastre, presidenta del COIBA. El cas de les infermeres “és especialment preocupant”, no només perquè és el col·lectiu professional que més agressions pateix, sinó "perquè aquestes xifres són, segurament, molt inferiors a les reals", ha afegit.
Sastre ha assenyalat que les infermeres "estam contínuament en contacte amb el pacient, molt de temps, i en diferents situacions", i ha valorat que "això podria explicar en part l’elevat nombre d’agressions, fins i tot per davant del personal d’admissió, que lamentablement també pateix molt". Així mateix, ha assenyalat que “es poden entendre els nirvis i el cansament de la gent relacionats amb el temps d’espera, la càrrega assistencial i la manca de recursos, però no podem acceptar de cap manera que això derivi en males maneres, insults i fins i tot agressions físiques”.
L'Atenció Primària, l'àrea més afectada
En l'àmbit assistencial, el Servei de Salut ha informat que el 52% de les agressions (261 caos) es varen produir en l'Atenció Primària i extrahospitalària (SAMU 061), mentre que el 48% (212) es varen produir a l'hospital. La gran majoria de les agressions es varen cometre en una consulta.
Per illes, Mallorca és on es varen registrar més agressions (431), seguida d'Eivissa (amb 40), Menorca (19) i Formentera (4). Si ens centram en Mallorca, 216 agressions es varen produir a Atenció Primària, 115 a l'Hospital Universitari Son Espases, 58 a l'Hospital Universitari Son Llàtzer, 21 a l'Hospital de Manacor i 18 a l'Hospital Comarcal d'Inca.