Galaxy Ring, un anell per als que dormen sense rellotge
L’anell connectat de Samsung inclou la majoria dels sensors de salut, però en un format diferent
Tot i que el mercat dels rellotges i braçalets intel·ligents continua creixent, les marques d'electrònica de consum com Samsung busquen ampliar el seu abast cap a nous usuaris de dispositius de salut. Seguint la tendència iniciada per marques com Oura, la marca coreana ofereix el seu anell intel·ligent, el Galaxy Ring, com una alternativa als rellotges per al monitoratge de la salut. N’he provat un durant una setmana i explico la meva experiència.
Per dir-ho en poques paraules, els anells com el Galaxy Ring són com braçalets connectats, però sense pantalla per mirar-hi l’hora i rebre-hi notificacions. El de Samsung és discret i elegant, disponible en color negre, plata i daurat. Fabricat amb titani de grau 5, el seu pes oscil·la entre 2,3 i 3,2 grams, segons la talla, de manera que pots portar-lo còmodament tot el dia, fins i tot mentre dorms. Ara bé, tot i ser lleuger, és notablement més gruixut que un anell convencional, i això ho notem els qui mai portem anell. De fet, en més de 40 anys de casat no he portat mai aliança, de manera que aquests dies he hagut d’aclarir-li a la meva esposa que estava provant el Galaxy Ring.
Per encertar la talla, Samsung ofereix (per 11 euros) un joc d’anells de plàstic per triar la mida adient abans de comprar el Galaxy Ring definitiu. Jo he hagut de fer servir la mida 13, la més grossa.
Sensors i funcions
El Galaxy Ring incorpora un conjunt de sensors avançats per monitorar diversos paràmetres de salut: sensor de ritme cardíac, acceleròmetre i un sensor de temperatura de la pell. Amb una resistència a l'aigua de 10 ATM i certificació IP68, l'anell pot submergir-se fins a 100 metres i resistir la pols i la suor, cosa que el fa apte per a la majoria d'activitats diàries, com rentar-te les mans, dutxar-te i nedar. La bateria proporciona una autonomia de fins a 7 dies, molt per sobre de la majoria dels rellotges connectats, tot i que a mi no m’ha impressionat perquè porto un Withings ScanWatch, que em dura setmanes. Amb el Galaxy Ring s’inclou un estoig d’aspecte luxós que serveix per carregar l’anell amb rapidesa. L’estoig –que és de mida diferent per a cada talla d’anell, complicant la logística per a Samsung– conté la seva pròpia bateria, a l’estil dels estoigs dels auriculars de botó sense fils. Una il·luminació LED indica l’estat de càrrega.
Interacció amb el mòbil
Samsung recomana portar l’anell al dit índex per poder controlar un parell de funcions del telèfon, sempre que sigui de la marca coreana: disparar fotos i desactivar l'alarma fent la pinça amb el dit polze. En aquest sentit, seria exagerat aplicar-li el tòpic d'"un anell per dominar-los a tots" tan popular entre els fans de Tolkien.
Naturalment, la vinculació del Galaxy Ring amb el telèfon va molt més enllà, perquè és imprescindible per consultar les dades recollides pels sensors de l’anell. Aquesta informació es troba en l'aplicació Samsung Health, disponible en català. En l’àmbit del son, l’anell mesura les fases nocturnes, la freqüència cardíaca mentre dormim, la temperatura de la pell, la saturació d'oxigen en sang i, si deixem el telèfon a la tauleta de nit, pot detectar els roncs. A partir d'aquestes dades, l'aplicació proporciona una puntuació de la qualitat del son. Personalment, he trobat inconsistències en la detecció de les fases del son i que la lectura de la saturació d'oxigen en sang no sempre és fiable.
En matèria d’activitat física, el Galaxy Ring està més orientat a la salut que a l’esport. Registra els passos i la freqüència cardíaca durant l'exercici, i estima les calories cremades i la distància recorreguda. Detecta automàticament les caminades i les curses, però altres tipus d’activitat s'han d'iniciar manualment des del telèfon. El recompte de passes pot ser inconsistent, generalment per sobre del que indica el meu rellotge habitual. Per altra banda, com que no porta GPS integrat, no pot enregistrar tot sol les rutes a l'aire lliure.
En l’àmbit del benestar, el Galaxy Ring i la seva aplicació fan servir la variabilitat de la freqüència cardíaca per estimar els nivells d'estrès. L'aplicació ofereix exercicis de respiració guiada per ajudar a controlar l'estrès. El sensor de temperatura cutània de l’anell s'utilitza per predir el cicle menstrual. L'aplicació permet registrar símptomes i monitorar els canvis de temperatura per a un control més precís del cicle.
Una de les funcions específiques de l'aplicació –exclusiva per als mòbils Samsung– és la "puntuació d'energia", una puntuació diària sobre 100 que avalua el benestar general de l'usuari. Aquesta puntuació es basa en la qualitat del son, l'activitat física, la freqüència cardíaca i la variabilitat d’aquesta durant el repòs. L'aplicació també ofereix consells personalitzats per millorar la salut i el benestar de l'usuari. Aquesta puntuació d'energia pot ser útil per tenir una visió general del nostre estat general, si bé ens haurem de creure que té base científica.
El Galaxy Ring també es pot vincular amb telèfons Android d'altres marques, però algunes funcions, com la "puntuació d'energia", no estaran disponibles. Com era d’esperar, l'anell no és compatible amb els iPhones: Samsung prioritza el seu propi ecosistema de dispositius, i això permet que els usuaris localitzin el seu Galaxy Ring mitjançant l'aplicació SmartThings.
Un anell car
Amb un preu de 449 euros, el Galaxy Ring se situa en la franja més alta del mercat dels anells connectats. Fins i tot marques reconegudes com Oura ofereixen models més econòmics amb funcions similars, i altres com Amazfit tenen models més senzills per menys de 200 euros. Això sí, les funcions d’anàlisi i recomanacions a mida de l’aplicació Samsung Health són de franc, mentre altres marques només les inclouen en la subscripció de pagament, i això ja pot compensar la diferència de preu.
Per a qui?
El Galaxy Ring, com altres anells intel·ligents, és per als usuaris que volen monitorar el seu estat de salut de forma discreta. En concret, pot atreure els qui no volen portar un rellotge intel·ligent i connectat, especialment els qui prefereixen rellotges convencionals sense sensors –siguin de moda o de luxe. Però també les nombroses persones que no volen dormir amb un rellotge al canell però que els interessa vigilar el seu estat de salut durant el son. I finalment, els usuaris de la majoria dels rellotges connectats que s’hagin atipat de carregar-los cada dia o dos dies.