Rafael Villaseca se'n va de Gas Natural amb 18 milions a la butxaca
Ha cobrat 14,25 milions com a indemnització i 3,64 milions d'aportació a la pensió
BarcelonaRafael Villaseca ha deixat de ser conseller delegat de Gas Natural molt qüestionat per la seva gestió en els últims temps, però ho ha fet amb les butxaques plenes. La companyia li ha pagat 14,25 milions com a indemnització, als quals s’han de sumar els 3,64 milions que el directiu tenia acumulats en concepte de pensió, i dels quals també podrà disposar. En total, 17,9 milions.
Així ho ha explicat la companyia en un informe enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l’òrgan supervisor de la borsa. Com ja es va anunciar la setmana passada, Villaseca seguirà vinculat al grup com a president de la Fundació Gas Natural.
Durant el 2016 Villaseca ja va ser el directiu de les empreses catalanes de l'Íbex-35 que més va cobrar, tal com va explicar aquest diari. Encara no se saben els salaris que van pagar totes les empreses catalanes durant l’any passat, però Villaseca segurament seguirà entre els directius que més van cobrar en concepte de salari. Exclusivament com a salari, l’any passat va cobrar 3,44 milions, una mica més que al 2016. Si s’hi afegeix la indemnització, es pot donar per fet que ningú el superarà.
Segons explica la companyia, Villaseca tenia pactat que, en cas de rescissió del contracte, cobraria el sou de tres anys, xifra que suma 10,69 milions d’euros. A més, també se li hauria de pagar una anualitat addicional (3,56 milions) com a compensació per no marxar a treballar a cap empresa de la competència. De la suma d’aquestes dues xifres surten els 14,25 milions d’euros que ha cobrat com a indemnització.
Entre indemnització i pensió, doncs, Rafael Villaseca ha cobrat 17,9 milions, i supera així els 16,3 milions que va cobrar Juan María Nin quan va ser rellevat com a conseller delegat de CaixaBank.
Però encara hi ha més: Villaseca també tenia acumulats 3,64 milions en concepte de pensió, dels quals també podrà disposar.
La indemnització està clarament per sobre de les recomanacions de bon govern de la CNMV, que estableixen un màxim de dues anualitats com a indemnització per als directius que abandonen una empresa cotitzada.
A més de Villaseca, Isidre Fainé també va deixar de ser president de la companyia. En aquest cas, però, com que el càrrec que ocupava Fainé no era executiu "no tenia cap contracte amb la companyia" i, per tant, no li correspon cap indemnització, segons ha explicat Gas Natural.
El predecessor de Fainé en el càrrec va ser Salvador Gabarró, mort fa un any. El 2015, però, Gabarró va deixar una de les opinions més dures contra els salaris d’alguns dels líders empresarials de l’Íbex-35. Per a Gabarró, és "una vergonya" el que "certes empreses" paguen als seus directius.