Receptes
Gaspatxo per menjar-lo amb cullera
El cuiner Valentí Mongay, del restaurant La Salseta de Sitges, explica com preparar-lo a casa
29/07/2022
2 min
Ingredients per a 4 persones
- Llesca de sec (la part de la molla)
- 1 ceba tendra
- 1 cogombre
- 1 pebrot vermell
- 4 tomàquets madurs
- 100 g d’ametlles torrades
- Oli d’oliva verge extra
- Vinagre
- Sal
Per a la guarnició
- ¼ ceba tendra
- ¼ cogombre
- ¼ pebrot vermell
- ¼ tomàquet madur
- ¼ de molla de pa sec
Elaboració
- Per començar, col·loqueu tots els ingredients en una olla i afegiu-hi aigua mineral, però que no cobreixi tots els ingredients fins a dalt, sinó que quedi dos dits per sota.
- La quantitat de molla de pa sec va al vostre gust, però penseu que com més n'hi poseu, més consistent i més dens serà el gaspatxo.
- Tritureu-ho amb una batedora elèctrica i tot seguit poseu-ho a la nevera durant un mínim de dues hores. Aquest pas és important, perquè, a part de la fredor, el que aconseguireu és que els ingredients s’amalgamin i, per tant, que cap no predomini per sobre dels altres.
- Passades les dues hores, tritureu-ho amb un colador xinès perquè quedi ben fi. Si teniu màquines batedores trituradores de gran potència, aquest pas, el de colar, no serà necessari.
- A l’hora de servir-lo en un bol, piqueu a daus molt petits els ingredients amb què heu elaborat el gaspatxo. Poseu-los per sobre. Com més petits els talleu, millor quedarà. La molla de pa sec, fregiu-la en una paella amb un rajolí d’oli d’oliva verge extra o bé torreu-la al forn. Busqueu que quedi cruixent.
Consell d’aprofitament
El gaspatxo es conserva bé a la nevera durant quatre o cinc dies. Si no l’heu de consumir durant els dies marcats, també podeu congelar-lo, però penseu que és un plat de temporada, en què els ingredients aporten al moment tots els nutrients. Un cop congelat, no serà tan nutritiu; tanmateix, sí que serà saborós, perquè un bon procés de congelació i descongelació no malmet el plat.