"Esper que tota la gent que ha sortit avui a l'Orgull vagi a les urnes dia 23 de juliol"

Manifestants de diverses edats expliquen per què han sortit al carrer i quines són les seves reivindicacions en un Orgull tan marcat pel tomb polític

D'esquerra a dreta i de dalt abaix: Ivan; Paula; Elena, Sofía, Chiara i Clara; i Toni.
29/06/2023
3 min

PalmaN'hi havia que sortien "com cada any" i d'altres que era la primera vegada que marxen el 28 de juny, pels drets LGTBI. Junts han sumat –segons l'organització– prop de 5.000 persones que a la una han reclamat "fora feixistes de les institucions". Certament, la situació política més immediata ha empès la majoria dels manifestants a omplir els carrers de Palma per ensenyar les banderes, i també les dents, en senyal de lluita i defensa dels drets conquerits fins ara.

Ivan ve cada any a la manifestació.

Ivan: "Estam vivint un retrocés molt gran"

Ivan ha acudit a la cita, "com cada any", amb la manifestació de l'Orgull, convocada a Palma per Ben Amics al passeig del Born. Ell ha sortit al carrer acompanyat de les seves amigues "per reclamar una dignitat i uns drets que encara no tenim assentats". Com molts dels participats, Ivan veu com "avui, més que mai, estam vivint un retrocés molt gran". I tot i que "sempre tenim motius per manifestar-nos, la situació actual és encara més de pes".

Paula té 25 anys.

Paula: "Sortim per demostrar que les persones del col·lectiu LGTBI existim"

La bandera de l'arc de Sant Martí acompanya cada complement que duu Paula –de 25 anys– perquè, precisament, considera que el més important d'aquest dia és "demostrar que les persones del col·lectiu LGTBI existim" i més ara, "davant l'auge de l'extrema dreta en totes les institucions". "Avui surt al carrer per reivindicar el que som, la llibertat de ser i estimar qui vulguem, i gaudir de la nostra sexualitat i gènere de manera lliure", reivindica la jove. Si bé es mostra satisfeta de veure la gran afluència que ha tingut la manifestació enguany, també fa una advertència: "Esper que tota la gent que ha sortit avui a l'Orgull vagi a les urnes dia 23".

Toni veu perillar alguns dels drets conquerits.

Toni: "No farem ni una passa enrere"

L'actitud de Toni és festiva i està content de participar en l'Orgull, una vegada més. Però el que l'ha empès a unir-se als milers de persones que han inundat aquest horabaixa Palma ha estat una preocupació, concretament "pels canvis polítics que hi ha actualment". El manifestant lamenta que "veim que els drets del col·lectiu retrocedeixen" i, per això, adverteix que no faran "ni una passa enrere". Entre les qüestions que considera que poden perillar, Toni enumera "el reconeixement de les persones transsexuals, el matrimoni homosexual i l'adopció".

Elena, Sofía, Chiara i Clara han quedat amb totes les amigues per manifestar-se.

Clara: "Des de petita m'he sentit atreta per les dones, i avui venc a reivindicar-nos"

Quan es troben amb tot el grup d'amigues, Elena, Sofía, Chiara i Clara –d'entre 16 i 18 anys– fan un crit d'alegria i s'abracen. "M'agrada aquesta celebració, la trob molt necessària. A més, darrerament he llegit molt sobre la intenció de derogar la Llei trans, i no hi estic gent d'acord. Avui vull marxar per això", explica Elena. La seva amiga, Sofía, conta que fa tres anys que ve a la manifestació i que s'hi sent "molt còmoda" perquè és un espai on reivindicar-se com a col·lectiu i fer-se veure.

Per a Chiara, en canvi, és la primera vegada a la manifestació de l'Orgull. Enguany s'ha decidit a sortir contra la situació política i el futur de les lleis que afecten el col·lectiu. Clara, finalment, ho té molt clar i no dubta a dir el principal motiu pel qual es manifesta: "Des de petita m'he sentit atreta per les dones, i avui venc a reivindicar-nos, perquè les lleis no canviïn".

stats