Societat16/01/2019

La UE revisarà el risc cancerigen del glifosat, l'herbicida de Monsanto

Un estudi diu que es va plagiar l'avaluació de seguretat a l'hora d'autoritzar el producte

Ara
i Ara

BarcelonaEl ple del Parlament Europeu ha demanat avui una revisió sistemàtica de tots els estudis disponibles sobre el risc carcinògen del glifosat, un herbicida tòxic comercialitzat per la multinacional Monsanto. La decisió s'ha pres després de les acusacions de plagi en l'informe en què es va basar l'autorització del producte, l'any 2017, per part de les autoritats europees.

Aquesta investigació, encarregada pel Parlament Europeu, ha conclòs que la decisió de la Unió Europea de renovar la llicència del glifosat es va basar en un informe d'avaluació que plagiava textos de Monsanto. És a dir, els encarregats de calibrar els riscos del producte es van limitar a reproduir els informes dels seus promotors.

Cargando
No hay anuncios

El glifosat va ser classificat l'any 2015 com un factor cancerigen probable per l'Organització Mundial de la Salut. El producte està prohibit en alguns països i ha estat objecte de controvèrsies freqüents a causa del seu ús estès en l'agricultura industrial. De fet, Monsanto (comprada l'any passat per Bayer) ha rebut milers de denúncies de persones que acusen aquest producte de provocar-los càncer. Tot i això, la Comissió Europea va renovar l'any 2017 la llicència de l'herbicida, amb el vot a favor d'Espanya.

A l'hora de decidir sobre la renovació de llicència del producte, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària va encarregar un estudi a l'Institut Federal Alemany d'Avaluació de Riscos (BfR), que va concloure que el glifosat era segur. Això no obstant, segons l'estudi publicat avui, l'informe de BfR agafa fragments "copiats i enganxats" d'estudis de la mateixa Monsanto.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi va ser impulsat per diferents grups de l'Eurocambra, com els socialistes i Els Verds, arran de les suspicàcies respecte a l'aprovació del producte. En l'anàlisi de la carcinogenicitat, adverteix l'estudi, hi falta "independència, objectivitat i transparència". Tal com assenyala el document, aquest plagi "va influenciar les conclusions de les autoritats europees" respecte a la seguretat del glifosat, tot "fent eco" a les pretensions de la indústria".

Precisament, aquesta setmana un tribunal francès ha prohibit la comercialització de l'herbicida Roundup, que conté glifosat, a causa de la falta d'anàlisi sobre la seguretat del producte en la seva aprovació.