El GOB alerta de la "greu crisi ambiental" de l'Albufera, que s'està convertint "en un salobrar"
L'entitat ha compartit unes imatges de satèl·lits de la NASA i l'Agència Espacial Europea que mostren la degradació del terreny
PalmaEl grup ecologista GOB ha alertat aquest dijous de la "greu crisi ambiental" de l'Albufera, i ha assenyalat que la maresma d'aigua dolça original "s'està transformant en un salobrar". Segons ha recollit Europa Press, en un comunicat amb motiu del Dia mundial de les zones humides, que se celebra aquest divendres 2 de febrer, el GOB ha subratllat la progressiva degradació d'aquest espai, que constaten a través d'imatges de satèl·lits de la NASA I l'Agència Espacial Europea, a 700 quilòmetres d'altura.
En aquestes imatges, les zones vermelles que representen les longituds d'ona infraroja reflectides per les plantes han anat perdent terreny, enfront de zones més fosques amb poca o cap cobertura vegetal.
El grup ha recordat que l'Albufera es va incorporar el 1990 al llistat del Conveni de Ramsar, relatiu a les zones humides d'importància internacional, especialment com a hàbitat d'aus aquàtiques. L'objectiu d'aquest conveni era la conservació i l'ús sostenible d'aquestes zones. Per aquest motiu, l'entitat ha lamentat que "costa reconèixer l'Albufera" en la descripció que es va fer fa 30 anys, on es parlava de "llacunes i maresmes d'aigua dolça" i que estava poblada per plantes aquàtiques, canyissars i tamarius, entre d'altres.
Així mateix, ha denunciat que en aquest període "s'han succeït governs de dretes i d'esquerres i que en cap cas s'ha abordat la situació amb mesures suficients". "L'estatus de parc natural, figura de protecció de màxim nivell, tampoc no ha implicat fins ara solucions efectives", han apuntat.
A més, el 2011 i el 2016 la direcció del parc natural va emetre informes que advertien la Conselleria de Medi Ambient sobre la problemàtica hídrica i la situació crítica de l'espai protegit. Entre els impactes concurrents, apunten a l'arribada d'aigües brutes i la salinització per manca d'aigua dolça a causa de la sobreexplotació del recurs.
Impacte sobre les aus
El GOB també ha advertit que aquest canvi ambiental que està sofrint l'aiguamoll no afecta exclusivament la vegetació, sinó el conjunt de l'ecosistema. "Les poblacions d'aus aquàtiques són un element molt destacat de l'Albufera i també estan sent afectades per aquesta crisi", han subratllat, i han afegit que les espècies més lligades a les aigües dolces i netes i als canyissars estan minvant la població i que les espècies pròpies de salobrars creixen.
Per aquests motius, han demanat a les institucions mesures com una reducció del volum d'extracció autoritzat de la font de Son Sant Joan, actualment d'1,5 milions de metres cúbics anuals "destinats principalment a abastir la zona turística de la platja de Muro"; limitar les extraccions a la conca i reforçar el programa de monitorització ambiental.