Pressió humana

El GOB alerta sobre la pressió que suposen les curses massives per la Tramuntana

Els ecologistes han explicat que desconeixen si la Conselleria actual manté la vigència de la circular i aplica els procediments de control ambiental previstos

Cingles de Son Rullan
ARA Balears
05/11/2024
2 min

PalmaEl GOB ha advertit que les curses i proves esportives amb una participació massiva que es fan a muntanyes i espais de màxima protecció i sensibilitat agreguen pressió humana a la serra de Tramuntana, ja que són "inadequades" i "irresponsables".

En una nota de premsa, aquest dimarts l'organització ecologista ha fet referència a dues curses de muntanya amb uns 1.600 participants en conjunt que van deixar de dur-se a terme el 2015. Segons el GOB, la prova es va deixar de fer per problemes organitzatius i pel qüestionament de la sostenibilitat ambiental en un entorn com la serra de Tramuntana que està "sotmès a una pressió creixent".

Des d'aquest moment s'han duit a terme anualment curses de llarga distància a la Serra, però amb un nombre de participants "més raonable", entre 200 i 300 persones. No obstant això, han criticat, el cap de setmana passat van tornar-hi les curses massives amb una inscripció de gairebé 3.400 persones, 1.984 de les quals finalment van participar a causa de la suspensió de les dues curses del 2 de novembre.

Fonts de l'organització han advertit que el terreny, banyat aquests dies a causa de les plogudes, és més vulnerable a l'erosió especialment en les zones amb més pendent i que el pas de milers de corredors "no fa cap bé" a la conservació dels camins. L'exemple més clar, han assenyalat, és el pas pels cingles de Son Rullan, on la cursa passava de manera neutralitzada davant el "risc alt" d'erosió i es van generar embussos "importants" que van afectar corredors i senderistes.

Així mateix, fonts del GOB han recordat que el 2018 la Conselleria de Medi Ambient va dictar una circular en la qual es preveu que en el cas que plogui els dos dies abans de la prova o el mateix dia, el supervisor ambiental i de medi ambient podran decidir suspendre la cursa en els trams on el terreny estigui enfangat o presenti un risc alt d'erosió. Els ecologistes han explicat que desconeixen si la Conselleria actual manté la vigència de la circular i aplica els procediments de control ambiental previstos. Per això, han sol·licitat a la Direcció General de Medi Natural i Forestal que aclareixi la situació i que en cas d'haver-ne elaborat informes, es remetin a l'organització. També han demanat els informes de la direcció de Paratge Natural.

"Ens preocupa la recuperació de les curses de muntanya massives a la serra de Tramuntana, ja que consideram que un espai de màxima protecció i sensibilitat ambiental i que ja sofreix una pressió senderista i esportiva important no hauria de ser objecte de competicions massives com aquestes", han subratllat en el comunicat. Amb tot, han remarcat que la massificació a Mallorca no afecta només platges, carreteres i pobles, sinó que la pressió humana en el medi natural és també "evident". A més, a parer seu, els espais naturals protegits no disposen ni d'eines gestores suficients ni de mitjans per ordenar prou l'ús públic esportiu i de gaudi.

stats