El GOB censa aquest hivern 30.000 aus a les zones humides de les Balears
Les espècies més abundants han estat el coll verd ('Anas platyrhynchos'), la fotja ('Fulica atra'), l’esplugabous ('Bubulcus ibis') i la fredeluga ('Vanellus vanellus')
PalmaProp de 30.000 aus aquàtiques passen l’hivern a les zones humides de les Illes Balears. Aquest és el resultat del cens coordinat pel GOB que s’ha duit a terme durant diversos dies del mes de gener.
Per illes, a Mallorca s’han visitat 35 zones humides, entre les quals es troben algunes de les més grans de les Balears (Albufera, Albufereta i Salobrar), que concentra el 75% del total d’aus. A Menorca s’han censat 15 zones, que concentren el 15% de les aus hivernants balears. A les Pitiüses s’han visitat 15 localitats, que concentren el 10% restant.
Les espècies més abundants han estat el coll verd ('Anas platyrhynchos'), la fotja ('Fulica atra'), l’esplugabous ('Bubulcus ibis') i la fredeluga ('Vanellus vanellus'). Cal destacar també els 600 exemplars de cabussó collnegre ('Podiceps nigricollis') presents a l’estany Pudent de Formentera, el 80% dels quals es poden veure a totes les Illes. Com a espècies més curioses destaquen a Mallorca un bitó ('Botaurus stellaris') i dos becplaners ('Platalea leucorodia'), i a Menorca una cigonya blanca ('Ciconia ciconia') i una cigonya negra ('Ciconia nigra'). Cal citar també l’observació de 19 exemplars de rosseta ('Marmaronetta angustrirostris') i 4 de parda ('Aythya nyroca'), dues espècies que actualment es troben amenaçades.
En els recomptes hi han participat més d’un centenar de voluntaris del GOB i la SOM, a més de personal de la Conselleria de Medi Ambient.
El cens de Balears s’integra dins el 52è cens coordinat per Wetlands International, que enguany s'ha realitzat a 143 països del món. Aquestes sèries llargues de temps permeten saber quina és l’evolució de la fauna a les zones humides del món i, particularment, en el nostre cas, facilita l'anàlisi de l'estat de salut dels aiguamolls a les Balears.