El GOB, concloent: “És un suïcidi”
Avisen que el creixement “és absolutament insostenible” perquè ja hi ha 50.000 persones més del que marquen les xifres oficials

CiutadellaEl GOB no s’ho empassa. El seu coordinador, Miquel Camps, considera que el creixement que es proposa és “absolutament insostenible”, ja que, recorda, l’acumulació real de persones a l’estiu ja és molt superior al límit que ara es marca. “Tot i que la població resident censada i les places turístiques actuals sumen sols 186.000, a la punta d’agost som més de 230.000. És a dir, ja hi ha 50.000 persones més del que diuen les xifres oficials”, apunta. En aquest sentit, marcar un nou creixement teòric “és un suïcidi, és viure fora de la realitat”.
L’error d’arrel, segons Camps, és haver encarregat l’estudi de capacitat de càrrega turística “a un arquitecte i no a un equip multidisciplinari format per diferents tècnics. I és clar, l’autor de l’estudi s’ha limitat a fer una projecció a partir de les perspectives de creixement dels planejaments municipals, que no es correspon amb el que veritablement hi ha”. Per açò, demana que el document passi un procés d’exposició pública perquè s’hi pugui al·legar. “El creixement futur de Menorca no pot estar en mans d’una sola persona”, remata.
Miquel Camps subratlla que “la moratòria turística de 2022 es va dictar, precisament, perquè tots els governs es van adonar que ja estàvem superant en molt els límits previstos, que ens fugia de les mans. Per tant, la resposta en cap cas pot ser aixecar la moratòria per posar més places turístiques”.
“Impossible” donar aigua a tothom
El drama de la insuficiència d’aigua ho exemplifica prou bé, segons el GOB. Ciutadella, el municipi més gran i poblat i que concentra el 40% de les places turístiques de Menorca, té el seu planejament aturat de fa anys precisament perquè no pot garantir-hi la suficiència d’aigua, tot i disposar de l’única dessalinitzadora de l’illa. Una planta que l’any 2031 haurà d’emprar el 100% de la seva capacitat i, a més, s’hauran d’incrementar un 30% les extraccions als pous si es vol augmentar la població com es pretén. “Però com pot treure més aigua si ja té l’aqüífer esgotat?”, es demana.
Les milionàries inversions en millora del cicle de l’aigua que el Govern promou per solucionar-ho “tampoc no en són la solució. Allò que es proposa, almenys als projectes de Sant Lluís i Es Castell, no és substituir els regadius, sinó incrementar-los, quan els clorurs ja estan disparats i l’aigua de les depuradores no es pot emprar ni per regar”.
Es tracta, per tant, d’una “fugida cap endavant que també deixarà en no res l’efecte de les mesures de descarbonització energètica que s’estan prenent. De què serveix continuar omplint el camp de panells solars si la massificació continua creixent?”.
Davant aquesta dèria política, el GOB insisteix en dues propostes. D’una banda, crear una borsa de places turístiques que per cada nova que se’n vulgui crear obligui a eliminar-ne dues d’obsoletes i així reduir en la pràctica el nombre de llits. I d’altra, limitar l’entrada de vehicles turístics “per limitar els fluxos no previstos de persones que entren a l’illa. És el que Menorca ja pot fer legalment des de 2023, però que ara és la darrera illa que ho planteja”.
Rua reivindicativa
La plataforma Via Menorca, de la que el GOB en forma part, ha organitzat una rua reivindicativa a peu el dissabte 26 d’abril amb l’objectiu d’exigir la limitació de l’entrada de cotxes turístics. És, diu, “una de les mesures per pal·liar la massificació que podrien fer-se efectives des d’ara mateix, però que resta aparcada per la desídia del Consell insular”.