El GOB diu que el nou PIAT del Consell de Mallorca és una "oportunitat perduda" per minvar l'impacte del turisme
Habtur Balears estudia recórrer contra la normativa aprovada aquest dijous perquè és "un nou desprospòsit contra el lloguer vacacional"
PalmaEl GOB rebutja el Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics (PIAT), aprovat aquest dijous pel ple del Consell de Mallorca, perquè suposa l'"homogeneïtzació de l'illa a mercè del turisme". Els ecologistes han assenyalat en un comunicat que el pla no té en compte la capacitat de càrrega de Mallorca ni planteja un decreixement de places turístiques, com ja va informar l'ARA Balears. D'altra banda, Habtur Balears, estudia recórrer contra la normativa perquè és "un nou despropòsit contra el lloguer vacacional".
Els ecologistes diuen que el sòl rústic general continua quedant desprotegit davant la terciarització dels seus usos, malgrat la restricció que afectarà les noves construccions. "Amb el que ja hi ha construït, hi ha prou oferta per convertir el sòl rústic en un gran hotel", adverteixen, i afegeixen que el PIAT assumeix que Mallorca s'ha convertit en un territori "colonitzat" pel turisme.
El GOB també critica que el pla aposti per la desestacionalització, que incrementarà el nombre de visitants i no millorarà la distribució dels turistes, segons expliquen. També lamenten que es vulguin mercantilitzar els recursos patrimonials, paisatgístics, culturals i identitaris perquè el document preveu apostar per aquests àmbits per diversificar l'oferta turística.
A més, critiquen que el Consell de Mallorca hagi desatès la recomanació de la Comissió Balear de Medi Ambient (CBMA), que va recomanar que no s'arribàs al sostre de places turístiques disponibles. Així mateix, consideren que la crisi sanitària no és conjuntural i que caldria tenir en compte que suposarà un "reconfiguració total" del model econòmic balear.
Crítiques per la regulació del lloguer vacacional
Habtur Balears està estudiant la possibilitat de recórrer contra el PIAT perquèveu amb preocupació moltes de les mesures que incorpora, com ara el certificat energètic exigit i la moratòria de quatre anys de les places que no estaven a la venda, segons la portaveu, Maria Gibert.
L'associació ha expressat en un comunicat que les decisions que va prendre l'anterior govern del Consell sobre el lloguer vacacional estan permetent afavorir "el model hoteler", i això "impedeix un repartiment real de la riquesa dins la societat mallorquina", segons Gibert.
"Cada vegada es dificulta més i més el lloguer vacacional turístic", afirmen des de la patronal, i afegeixen que entenen que l'actual equip de govern ha "heretat" el pla, però, així i tot, "és un despropòsit". El PIAT, consideren, no respon a la realitat actual i hi manca consens.
Sobre el sostre de places, la patronal diu que és un factor que "intranquil·litza" l'associació perquè de les 115.000 places establertes per al sector vacacional, n'hi ha 90.000 que no han passat per borsa i que, per tant, seran baixes definitives i no recuperables, segons lamenten des de l'entitat. "Una altra de les mesures liquidadores que ens aplica aquest govern mal anomenat d'esquerres", afegeixen.
Durant la sessió plenària en el Consell, el conseller del PSIB, Andreu Alcover, ha afirmat que el document aprovat "demostra valentia" perquè "no acontenta tothom", i ha afegit que tant l'oposició com els ecologistes i "alguns mitjans de comunicació" hi estan en contra.