GOB
Societat 28/05/2024

El GOB demana la clausura "immediata" de l'aparcament il·legal de Cala Llombards

Demarcació de Costes fa dos anys que va remetre a l'Ajuntament de Santanyí l'ordre de retirada

ARA Balears
2 min
Aparcament il·legal de Cala Llombards

PalmaEl GOB ha demanat la clausura "immediata" de l'aparcament il·legal de Cala Llombards, segons el que es va acordar el 2022 per la Demarcació de Costes a les Balears, en resposta a una denúncia de l'entitat ecologista. En nota de premsa, el GOB ha recordat que el maig de 2022 va dirigir una denúncia a Demarcació de Costes a les Illes, a l'Ajuntament de Santanyí, a la Conselleria de Medi Ambient i Territori i a l'Agència de Defensa del Territori de Mallorca, sota la indicació de l'existència d'un aparcament situat a la platja de Cala Llombards.

Aquest aparcament, adverteix l'entitat ecologista, se situa dins de zona de domini públic marítimo-terrestre, i també dins d'una Àrea de Protecció de Riscs per inundacions segons el Pla Territorial Insular de Mallorca. A més, en aquesta platja es localitza una zona coberta per vegetació dunar, del tipus hàbitat natural 2120 de la Directiva d'Hàbitats 42/93/CEE (dunes blanques) amb presència d'espècies com el gram de platja (Sporobolus pungens) i el lliri de mar (Pancratium maritimum). Aquesta formació ha incidit sobre aquest tema el GOB, ha rebut i rep diversos impactes, alguns extremadament greus.

En aquest sentit, l'entitat ecologista ha assenyalat que el 2018 bona part de la zona va ser arrasada completament amb maquinària. Uns fets que van ser denunciats per part del GOB. Així, han explicat que, malgrat que va ser possible recuperar una part afectada gràcies a la posterior delimitació d'una zona de protecció, el manteniment de la zona d'aparcament impedeix que la recuperació s'estengui més enllà.

El GOB ha recordat que, en resposta a la seva denúncia, el juny de 2022, va rebre un escrit signat per la cap de la Demarcació de Costes a les Balears, on s'indicava que, després de dur a terme una inspecció del Servei de Vigilància de Costes, i constatar la presència de l'aparcament sobre la platja sense autorització per ocupació del Domini Públic Marítimo-terrestre, "s'ha procedit per part de la Demarcació a requerir a l'Ajuntament de Santanyí, perquè en el termini de deu dies informi sobre les mesures a prendre en relació amb els fets denunciats. Tot plegat amb l'advertència que en tot cas ha de procedir-se en el termini més breu possible a la clausura de l'aparcament i retirada de la senyalització disposada sobre la platja".

Avui, dos anys més tard, la situació no ha canviat, lamenta l'entitat ecologista. Apunten que ni l'aparcament ha estat clausurat, ni s'han retirat els elements de senyalització. "Consideram molt greu la irresponsabilitat de les diferents administracions implicades davant la situació d'il·legalitat, que ha sigut reconeguda per la Demarcació de Costes a les Balears i que ha emplaçat l'Ajuntament de Santanyí a un restabliment de la legalitat, el qual s'ha ignorat absolutament al llarg de dos anys", ha expressat. Davant això, el GOB ha reiterat la seva denúncia i ha reclamat que sigui clausurat "immediatament", que es retirin els senyals i que es limiti el pas de vehicles en aquesta zona. Així mateix, l'entitat ecologista ha reiterat a Costes que impulsi la restauració ambiental de la zona.

stats