Medi Natural

El GOB demana explicacions al conseller Joan Simonet per l'intent de desactivar les funcions dels agents de Medi Ambient

Assegura que l'ordre interna del cap d'aquest cos destapada per l'ARA Balears "atempta contra les funcions fonamentals" dels seus membres

Agents de Medi Ambient intervenen en la festa organitzada a les dunes protegides del Trenc
Act. fa 7 min
2 min

PalmaEl GOB Mallorca demana explicacions al conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, sobre la interferència en les seves funcions de vigilància i denúncia ambiental per part del cap del servei d'Agents de Medi Ambient (AMA), Cristian Ruiz Altaba. La setmana passada l'ARA Balears va destapar una ordre interna que donava la instrucció a tots els membres del cos d'evitar qualsevol actuació i intervenció per iniciativa pròpia. Sota el pretext de la coordinació, s'ordenava als agents no actuar davant uns fets de manera directa, per molt que aquests fossin una irregularitat i il·lícits.

Segons els ecologistes, "aquesta intervenció en opinió nostra atempta contra les funcions fonamentals dels AMA. Els Agents de Medi Ambient, com a agents de l'autoritat, tenen deures establerts tant en l'àmbit normatiu com en la protecció del medi ambient. Aquestes obligacions inclouen, entre d'altres, investigar, prevenir i denunciar qualsevol infracció o amenaça mediambiental de la qual tinguin coneixement, sigui per observació directa, denúncia ciutadana o informació pública", afirma l'entitat en un comunicat.

"Ignorar informacions que puguin ser constitutives d'infracció administrativa o delicte, basades únicament en el seu origen mediàtic o a les xarxes socials, podria significar una omissió d'aquests deures i podria resultar en responsabilitat administrativa o fins i tot penal en casos greus de negligència", sentencia el GOB.

A més, el comunicat del GOB també es fa ressò de les converses que es produeixen dins els canals interns del cos dels agents de medi ambient, on es represalia aquells que fan la seva feina. Va passar, per exemple, en el cas d'un agent que va denunciar un turista per estar pescant a un espai natural protegit. Segons el GOB, "l'emissió d'aquesta circular interna no és més que el darrer episodi en aquest sentit per part del cap dels AMA, ja que han transcendit en premsa diverses converses en què se censura agents, dins els canals de comunicació interna dels AMA, per obrir actes de denúncia que, en opinió seva, eren innecessàries i contribueixen al col·lapse dels serveis d'instrucció".

Els agents de Medi Ambient viuen un moment especialment tens, ja que també se'ls ha prohibit entrar les denúncies pel registre general de Medi Natural, fet que molts consideren una manera de llevar transparència a la seva actuació. I per això reiteren la seva petició al conseller Joan Simonet perquè expliqui el que està passant, i adverteixen que "en absolut pot ser un criteri ni polític ni administratiu "relaxar" les funcions d'investigació i denúncia d'infraccions ambientals per tal de no col·lapsar encara més els serveis d'instrucció". De fet, els ecologistes afirmen que "el volum de denúncies aixecades pels AMA no és el problema. El problema és el volum d'infraccions que es cometen al medi natural. De fet, el servei d'AMA és absolutament incapaç, per manca de personal i mitjans, per atendre adequadament la responsabilitat de vetlar pel compliment de la normativa ambiental en unes illes que pateixen una pressió humana extraordinària", conclou el comunicat.

stats