Societat05/06/2018

El GOB revela que el Consell té un contracte blindat amb Tirme fins a l'any 2041

El grup ecologista assegura que el Pla director sectorial de residus del Consell ha de facilitar la municipalització del tractament de la matèria orgànica perquè deixi d'estar en mans de Tirme

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaEl GOB ha celebrat l'estudi presentat per EMAYA, que té la intenció de municipalitzar la gestió dels residus i millorar el tractament de la matèria orgànica de Palma.

Segons el grup ecologista, es tracta d'una proposta valenta i innovadora que implicarà la reducció significativa dels residus que acabarien a la incineradora del servei públic insular de gestió de residus, gestionat per la concessionària Tirme amb un contracte blindat fins l’any 2041.

Cargando
No hay anuncios

El GOB explica que la normativa europea sobre residus va en aquesta línia i que Mallorca necessita trencar amb el model instaurat fins ara de concessió a l’empresa privada Tirme, que s'ocupa de la gestió de tots els residus que es generen a l’illa. Consideren que cal plantejar un escenari que, emparat en la nova llei de residus que prepara el Govern, permeti optimitzar la recollida i la gestió dels residus des de la perspectiva de la millor opció ambiental i econòmica per als municipis i els ciutadans, i perquè això sigui així, cal disminuir significativament la quantitat de residus que acaben a la incineradora.

A més, consideren que és necessari tancar almenys dos dels quatre forns de la incineradora en breu per no haver d'escometre obres d'ampliació de les infraestructures del servei públic, com ara la del dipòsit de cendres, que s’ha autoritzat recentment.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que el GOB ha presentat al·legacions a la llei de residus. La llei preveu la recollida de la matèria orgànica, la consideració de l'autocompostatge i la necessitat d'obrir les portes al compostatge municipal. També preveu la incorporació d'objectius de prevenció, preparació per a la reutilització i recollida selectiva. Però aquests canvis que suggereix la llei, segons els ecologistes, se supediten a la idea de no "trastocar l'equilibri econòmic financer de la concessionària", que fa del sistema de gestió del Consell un servei obligatori insularitzat i li garanteix el manteniment dels guanys que té actualment, lligats principalment a l’obtenció dels beneficis extrets de la incineració i la producció d'energia.

El GOB entén que la llei no hauria de fer referència al tipus de gestió determinat pel Consell de Mallorca. El grup considera que s'ha de modificar necessàriament aquesta gestió, ja que no pot condicionar negativament l’optimització de la gestió dels residus i el compliments dels principis inspiradors de la llei de proximitat i suficiència.