El GOB inicia un contenciós administratiu contra l'ampliació dels hotels de Son Bou
Consideren que el projecte de Melià "no desestacionalitza, afavoreix la massificació i degrada la imatge de l'illa"
MAÓEl GOB Menorca ha iniciat la via judicial, a través d'un contenciós administratiu, contra l'ampliació dels dos grans hotels de Son Bou de la cadena Melià. Els ecologistes recorden que l'Ajuntament d'Alaior va aprovar una agrupació de parcel·les que empra zones verdes com si fossin edificables i consideren il·lògic "que els hotels dels anys setanta mantinguin les mateixes places i augmentin el volum dels seus edificis a primera línia". Pel GOB, aquesta pràctica "no desestacionalitza, afavoreix la massificació i degrada la imatge de l'illa".
L'any 2017, Melià va presentar un projecte de modernització dels hotels Milanos Pingüinos de Son Bou, que tenen dotze plantes. Analitzant la documentació, el GOB va poder constatar que la idea era incrementar l'efecte pantalla que aquestes edificacions ja impliquen sobre la platja, és a dir, retocant uns cantells però mantenint l'alçada de les torres i afegint cinc plantes a les construccions laterals. Les converses amb l'empresa per reconduir la iniciativa a una intervenció més adequada no varen donar fruits i es va consultar l'expedient antic dels hotels. D'aquesta consulta es va concloure que mai s'havia complert amb la dimensió de la parcel·la a què estava condicionada la llicència, de manera que s'ha deixat l'edifici en condició d'il·legalitat i sense poder modernitzar-se tret que s'adapti a les condicions urbanístiques actuals, que són de planta baixa més dos.
Com a resposta, els promotors varen presentar una altra iniciativa, que consisteix a segregar i agrupar les parcel·les properes, amb l'objectiu de poder disposar d'una extensió de terreny suficient per complir amb el pla general d'Alaior. Quan el GOB va voler veure la nova documentació aportada, l'Ajuntament s'hi va negar. Només s'hi va poder accedir una vegada concedida la llicència d'agrupació de parcel·les. A més, es va constatar que s'havien agafat zones verdes com si fossin edificables i es donava per bona la parcel·la resultant, encara que els metres quadrats no arribaven als requerits pel pla general.
Així, l'entitat ecologista va formalitzar un escrit davant l'Ajuntament en què demana la revisió de llicència, ja que fer servir zones verdes com a edificables està catalogat com a falta molt greu a la Llei d'Urbanisme. Després de diversos mesos, el consistori no ha contestat, opera el silenci administratiu i només queda la via del contenciós. Per a fer front als 14.000 euros que suposaran les despeses judicials, el GOB ha sol·licitat aportacions financeres, mitjançant una transferència bancària amb el concepte Son Bou (ES35 2056 0012 2710 0140 3920).