El GOB reclama al Govern que no permeti cap avenç en el projecte d'una planta d'hidrogen a Llucmajor
Segons l'entitat, la Marina de Llucmajor és el mosaic agroforestal "més important" de Mallorca, a causa de la seva estructura, dominada per finques de gran extensió, i la seva poca transformació urbanística
PalmaEl GOB ha reclamat al Govern balear que no permeti cap avenç al projecte de construcció d'una planta de generació d'hidrogen a Llucmajor, que suposarà "un nou cop al paisatge i la biodiversitat de la Marina de Llucmajor". L'entitat ecologista ha criticat que "la manca de protecció ambiental suficient d'aquest magnífic espai natural" és precisament el que "possibilita la seva transformació en àrea de producció energètica".
Segons el GOB, la Marina de Llucmajor és el mosaic agroforestal "més important" de Mallorca, a causa de la seva estructura, dominada per finques de gran extensió, i la seva poca transformació urbanística gràcies al manteniment de l'activitat agrícola i ramadera. D'altra banda, els ecologistes lamenten que siguin precisament algunes d'aquestes característiques –poc ús residencial i estructura territorial conformada per grans finques– les que la fan des de fa uns anys vulnerable per ocupar-la per infraestructures energètiques que tenen en aquest espai natural una facilitat d'implantació més gran que en altres àrees on s'hauria d'arribar a acords de compra amb diversos propietaris i també podria generar l'oposició de molts veïns.
El 2011 el GOB va remetre a la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat documentació tècnica, fonamentada en informació científica, sol·licitant la declaració de noves Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) per atendre algunes mancances de la xarxa Natura 2000 amb relació a la protecció de determinats hàbitats i espècies. Anys després, el 2019 la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca va acordar l'ampliació de la xarxa de ZEPA, declarant-ne nou de noves i ampliant-ne dues més al conjunt de les Balears. Desafortunadament, segons el GOB, no es va atendre adequadament la seva proposta d'ampliació pel que fa a la ZEPA Cap Enderrocat i Cap Blanc, i es va deixar sense protecció la zona central de la Marina de Llucmajor, "la més ben conservada i ecològicament més important", ha precisat.
Davant d'aquesta decisió, l'entitat sospita que no s'hi va voler incorporar per no dificultar el desenvolupament de determinats projectes de parcs fotovoltaics. Tot i això, els ecologistes han recordat com la resolució del Consell de Govern de declaració i ampliació de ZEPA –legislatura 2015-2019– va acordar "instar la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca perquè complementi l'estudi de valors ambientals de la ZEPA Cap Enderrocat – Cap Blanc, per iniciar un nou procediment d'ampliació d'aquesta ZEPA". Des d'aleshores, han assenyalat, ja s'han desenvolupat dos parcs fotovoltaics, i en aquests moments se'n tramiten quatre més. El GOB ja va advertir al seu moment que la Marina de Llucmajor corria el risc de convertir-se en una àrea de producció energètica que afectaria greument el manteniment del seu paisatge i biodiversitat.