Ciència i medi ambient
Societat29/06/2022

El GOB recull unes 12.000 firmes per a la creació d'una llei de "justícia intergeneracional"

En un principi, l'entitat necessitava un mínim de 7.500 adscripcions per tirar endavant la proposta

PalmaL'entitat ecologista GOB ha aconseguit agrupar el suport d'unes 12.000 persones per portar davant el Parlament la creació d'una llei de justícia intergeneracional, una iniciativa popular "històrica" que cerca legislar per primera vegada l'impacte que tindran en un futur les decisions polítiques i socials que es prenen en l'actualitat.

"Significa pensar sempre en futur perquè en el futur ens puguem donar explicacions a nosaltres mateixos", ha manifestat el president de l'agrupació, Amadeu Corbera, just abans d'entregar les firmes al Parlament. Si bé en un principi l'entitat necessitava un mínim de 7.500 firmes per poder dur la proposta al Parlament finalment n'ha pogudes recollir unes 5.000 més.

Cargando
No hay anuncios

Després de reunir-se amb el PP i amb el Pi i a l'espera de reunir-se amb Ciutadans i Més per Menorca per presentar-los la proposta, Corbera ha defensat que es tracta d'una proposta "molt bona" i "molt completa". "No veim res que permeti que no s'hi voti a favor", ha exposat el president del GOB. En concret, la llei que proposa l'entitat preveu "obrir un pacte social" perquè aquells que prenen decisions importants per als ciutadans tinguin sempre en compte factors mediambientals, culturals i educatius, entre molts altres.

Per al GOB, aquesta iniciativa "és una qüestió de sentit comú" que "va més enllà de les tesis ecologistes", ja que hi ha arguments "que abans es tractaven d'irreals ara són necessaris". "Soc incapaç de veure res que no sigui acceptable", ha remarcat Corbera fent referència a la futura aprovació d'aquesta iniciativa popular. També ha destacat que és una proposta que es pot comparar amb altres 'lleis mare', ja que pot suposar un abans i un després a la societat balear.

Cargando
No hay anuncios
El que proposen a la llei:
  • Garantir que totes les normes o instruments de planificació que s'aprovin avui tenguin en compte com afectaran el benestar de les generacions futures.
  • Assegurar que en un futur hi haurà disponibilitat suficient i de bona qualitat de recursos indispensables per a garantir la vida digna.
  • Garantir que l'economia capgiri cap a la necessitat de reforçar un model que posi la vida al centre, "en lloc de continuar amb un monocultiu que ofega".
  • Escoltar la veu dels més joves, de les seves inquietuds, angoixes i esperances.
  • Deixar de fer inversions i infraestructures obsoletes i no adaptades als reptes socials i ecològics globals del context insular.
  • Que la transició socioecològica sigui una prioritat de les noves polítiques i que es faci de manera planificada, atenent especialment la realitat dels sectors més vulnerables.
  • Que la mercantilització i privatització dels béns essencials i dels recursos naturals no sigui una opció.
  • Que totes les polítiques responguin a la necessitat de fer una transició de model justa i adaptada al territori, en un context de crisi climàtica.