El GOB i Unió de Pagesos defensen el Decret de protecció del territori

La patronal dels constructors considera que aquesta norma pot ser "letal" per a les empreses, i la dels pagesos (Asaja) creu que algunes parts "són ambigües"

El Govern ha aprovat aquest dilluns el decret de protecció del territori
Catalina Riera
25/05/2020
2 min
Regala aquest article

PalmaEl Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i el sindicat Unió de Pagesos han defensat el Decret de protecció del territori, que aquest dilluns ha aprovat el Govern de les Illes Balears. El president del GOB, Amadeu Corbera, confessa que està "bastant content "perquè aquest decret "avança amb la direcció adequada". Així mateix, Unió de Pagesos en fa una valoració positiva perquè "ajuda el sector agrícola a desenvolupar la seva activitat", ja que "els preus de les parcel·les hauran de davallar, seran més accessibles per als pagesos i això és positiu".

Però aquesta normativa no ha estat tan ben rebuda pel sector de la construcció, que "esperava que el Govern dirigís els recursos públics a protegir la salut i l'economia dels ciutadans" i més "ara que aquest sector havia assumit la responsabilitat d'absorbir part dels treballadors d'altres sectors en situació d'atur", remarca. També recorda que la construcció "dona feina a més de 100.000 famílies de les Balears" i critica "aquesta manera de fer política, improvisada i partidista". De fet, apunta que "les conseqüències d'aquesta norma, en un futur molt pròxim, poden ser letals no només per a la continuïtat de les empreses i per al treball, sinó també per al nostre estat de benestar, que es troba en perill de col·lapsar".

Per altra banda, el president de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), Joan Simonet, confessa que tot i estar "d'acord" amb la prohibició de noves cases en sòl rústic que siguin en àrees de risc potencial d'inundació, erosió, esllavissament o incendis, considera que la norma que tracta sobre les Àrees de Prevenció de Risc (APR) "és molt ambigua" i demostra que l'Executiu "desconeix la situació del sector".

Per part seva, el president del GOB afegeix que a l'entitat li "agradaria que no es pogués construir en sòl rústic, ja que ha de ser per explotar de manera agrària". Si bé apunta que aquest decret "recull algunes de les propostes que el GOB presentà a la Conselleria de Medi Ambient, no compensa el desastre del decret del Govern per impulsar l'economia". Així i tot, espera que aquest decret presentat aquest dilluns "sigui el primer de molts que es tindran en matèria de protecció del territori".

Reaccions polítiques

El PP considera que el decret llei perjudicarà "molt" els autònoms i les petites i mitjanes empreses. El president del Partit Popular, Biel Company, ha recalcat que aquest decret "trepitja el patrimoni de pagesos i petits propietaris dels afores" i que "farà molt de mal a l'activitat de les petites empreses dels pobles". A més, la portaveu de Ciutadans, Beatriz Carmiña, ha subratllat que aquest decret també "provocarà un increment de l'habitatge perquè corromp la llei de l'oferta i la demanda perquè redueix de manera molt important l'oferta".

El decret també ha generat una sensació "agredolça" a la formació Unides Podem d'Eivissa. Considera que la "desclassificació de terrenys urbanitzables" que passen a ser qualificats de rústic comú "és una gran notícia" perquè "tomba el creixement urbanístic". No obstant això, qualifiquen de "lamentable" que s'hagi exclòs Eivissa i Formentera de la prohibició d'edificar a les APR.

stats