Urbanisme
Societat 05/06/2024

El GOB i veïns de Portals Nous denuncien unes obres al litoral per posar-hi gandules i para-sols

La concessió que va obtenir l'hotel Bendinat és de 1964 i ja ha caducat

2 min
Els veïns denuncien que també s'ha encimentat el cami d'accés a la zona de bany.

PalmaEl GOB i un grup de veïns han denunciat que es fan obres a la zona de domini públic litoral de Portals Nous, les quals, segons l’entitat ecologista, incompleixen la normativa vigent. El GOB ja ha posat els fets en coneixement de la Demarcació de Costes mitjançant una denúncia on es deixa constància que el maig es van dur a terme unes obres “davant l’hotel Bendinat, consistents en la construcció de diverses terrasses, senders, escales i plataformes de formigó sobre les roques del litoral”. Segons els ecologistes, “aquestes obres s’han fet per a ús i servei de l’hotel Bendinat i els seus clients”, un fet que ha generat molta indignació entre els veïns i els residents habituals de la zona, que han publicat diferents imatges a les xarxes socials.

La denúncia del GOB assenyala que a l’entitat no li consta que "en aquesta zona hi hagi atorgades concessions ni autoritzacions que permetin l'ocupació del domini públic marítim terrestre per a la realització d’obres ni la seva explotació amb instal·lacions desmuntables ni béns immobles”. Segons les dades comprovades per l’ARA Balears, aquesta ocupació del domini públic s'origina en una concessió de l'Estat –del Ministeri d'Obres Públiques– que es remunta a 1964, segons la qual es va autoritzar una ocupació de 410 metres quadrats. Però aquesta disposició administrativa ja ha caducat, i el GOB i els veïns de la zona denuncien que no consta cap nova autorització administrativa. Cal recordar que la normativa estableix que, si una concessió ha caducat i no s'ha renovat per part de Costes, cap administració pot autoritzar les instal·lacions de temporada.

La zona on s'han col·locat les gandules i els para-sols és de domini públic.
La zona on s'han col·locat les gandules i els para-sols és de domini públic.

Segons la darrera informació pública que es va fer d'aquestes instal·lacions de temporada, l'ocupació del domini públic consta de 16 gandules, vuit para-sols amb les seves taules, zona de chill-out amb vuit butaques i tres sofàs, a més d'instal·lacions per poder fer pàdel surf i submarinisme. Els veïns amb els quals ha pogut parlar l'ARA Balears comenten que "hi havia unes instal·lacions antigues, però que s'havien degradat i no ocupaven tant d'espai". "Ara de cop ens hem trobat això, i volem que s'aclareixi si compleix amb la legalitat", asseguren.

El Decret llei de simplificació rebaixa exigències

El Decret llei de simplificació administrativa també fa rebaixes en les exigències i controls en matèria de costes i litoral. De fet, l'article 18 fa referència a la possibilitat que es puguin dur a terme obres dins la zona de domini públic sense la fins ara preceptiva autorització expressa, sinó que es podran tramitar mitjançant la fórmula de declaració responsable. L'únic requisit perquè els promotors es puguin acollir a la declaració responsable és que "no comportin increment de volum, alçada o superfície, ni canvi d'ús". Aquells que incompleixin el precepte sí que hauran d'aconseguir l'autorització prèvia per part del Govern, si es tracta de sòl rústic, o del Consell, si és sòl urbà o urbanitzable.

stats