El GOB vol dur les legalitzacions en rústic al TC: "No són casetes, són 'xaletarros'"
L'organització ecologista enviarà una argumentació jurídica a Sánchez perquè presenti un recurs
PalmaEl GOB ha treballat un text jurídic amb especialistes que exposa per què el Decret de simplificació administrativa pot ser inconstitucional. L'entitat ecologista enviarà una carta donant-ne els detalls a la Moncloa, amb l'objectiu que sigui el govern espanyol que dugui la llei al Tribunal Constitucional (TC) o, si no és possible, els partits des del Congrés. La presidenta de l'organització, Margalida Ramis, ha posat èmfasi en un dels punts que conté la norma, que són les legalitzacions de construccions fetes de manera irregular en sòl rústic. "No són casetes, són 'xaletarros'", ha assegurat davant l'argument de la presidenta, Marga Prohens, que es tracta d'una regulació necessària per a les famílies que viuen en aquests immobles de manera irregular.
Per al coordinador de política territorial del GOB Menorca, Miquel Camps, la regularització suposa un "greuge" i una "competència deslleial" entre els propietaris que podran legalitzar casa seva i els que havien construït atenint-se a la normativa. "És una revalorització immobiliària impressionant, l'operació especulativa més gran que s'hagi fet mai a la democràcia", ha criticat.
L'advocada Francesca Mas ha argumentat que el Decret de simplificació del Govern –que en aquest moment es troba en tramitació parlamentària com a llei– pot vulnerar la Constitució en diversos punts. "L'Article 9 parla que en els poders públics hi ha d'haver igualtat, i l'Article 45, que els poders públics han de vetlar per una utilització racional de tots els recursos naturals", ha explicat: "Sempre que es parla de simplificació, aquest implica unes manques de garantia, com la supressió de la Comissió de Medi Ambient, i un augment de la desigualtat". També ha posat damunt la taula que "no es justifica de cap manera la urgent necessitat" d'aprovar aquesta normativa via decret llei, i no com a projecte de llei. En el mateix sentit, insisteix que "hi ha un principi teòric que és el de no regressió ambiental": "Hi haurà una regressió en temes molt importants, com les platges i els embassaments d'aigua".
L'entitat també denuncia que es deroguin articles de la llei que regula les edificacions a zones en risc, que es modifiqui la Llei d'avaluació ambiental i la Llei de Menorca Reserva de la Biosfera. En aquest darrer punt s'elimina, exposen des de l'entitat, el caràcter vinculant dels objectius de descarbonització de la llei o els de l'agenda 2030.
La manifestació va ser "l'inici"
En paral·lel, el GOB s'ha mostrat satisfet per la manifestació contra el turisme de masses del passat diumenge, convocat per la plataforma Menys turisme, Més vida. Amb tot, Ramis ha advertit que això és "l'inici" d'un cicle de protestes: "Els límits i el canvi de rumb no s'aconsegueixen en una temporada ni amb una mobilització". En paral·lel, ha admès que no tenen cap expectativa que la Mesa per al pacte social per la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental reculli algunes de les seves reivindicacions, i ha dit que, si la gent hi dipositàs alguna esperança, "no hauria sortit al carrer".