Els casos de gonorrea i sífilis es disparen un 133% i un 63% a Eivissa i Formentera
En canvi, la tendència amb el VIH és a la baixa: dels 300 nous diagnòstics fets els darrers 15 anys, només 6 corresponen al 2018
EivissaLes Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) són un autèntic problema de salut pública a causa de l’elevat nombre de persones a les quals afecten i la possibilitat d’aparició de seqüeles. La incidència d’aquestes infeccions no deixa d’augmentar a tot el món, segons alerta l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la qual estima que al voltant de 340 milions de persones contreuen anualment alguna ITS. A les Pitiüses, els casos de gonorrea es varen disparar un 133%, i els de sífilis, un 63% el 2018.
Per darrere de la clamídia, la gonorrea és la segona ITS en incidència al món. El 2018 se’n varen diagnosticar a Europa 240 casos al dia, és a dir, més de 89.000 nous casos de gonorrea en dotze mesos. En aquest període se’n varen notificar 486 casos a les Balears -un més que el 2017- i, malgrat la sospita d’infradiagnòstic de casos nous, és una de les comunitats autònomes amb més incidència (el 2017, un 35,4% del total, segons dades de l’Institut Nacional de Vigilància Epidemiològica).
Pel que fa a Eivissa i Formentera, el 2018 es varen notificar 84 nous casos de gonorrea, segons les dades de l’Àrea de Salut pitiüsa. Aquesta xifra suposa un creixement del 133%, és a dir: s’ha multiplicat gairebé per 2,5 en un any. Del total d’infectats a Eivissa i Formentera, el 80,4% varen ser homes, amb una edat mitjana de 32 anys -l’edat mitjana va ser de 36 anys el 2017-. A causa de la incidència d’aquesta malaltia, els professionals sanitaris recomanen tractar els pacients amb risc, encara que siguin asimptomàtics, per tal d’evitar que la manca d’un tractament adequat provoqui complicacions per a la salut.
Els casos de sífilis notificats a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera també varen augmentar l’any passat, amb 48 notificacions, 18 més que el 2017. Això suposa un increment del 63%. A les Balears es varen registrar 269 casos de sífilis al llarg del 2018, 62 més que els 207 de l’any 2017.
En canvi, la tendència amb l’hepatitis o el VIH és a la baixa a les Pitiüses. Els casos notificats d’hepatitis han descendit un 72%, amb tan sols 14 el 2018 -5 hepatitis A, 2 hepatitis B i 7 hepatitis C-, mentre que el 2017 n’hi va haver 50. Quant al VIH, a Eivissa i Formentera es varen fer 300 nous diagnòstics d’infecció durant el període 2003-2018, amb només 6 casos el 2018 -el 2016 es varen fer 25 diagnòstics i el 2017, 19-. El 81% dels infectats són homes i el 19%, dones. A les Balears s’han fet 2.484 diagnòstics de VIH entre 2003 i 2018. Del total, 2.083 són de Mallorca i 101 de Menorca.
D’altra banda, des del Servei de Microbiologia de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera han alertat de l’avanç d’una de les ITS emergents, el limfogranuloma veneri (LGV), una malaltia sistèmica causada per Chlamydia trachomatis serovars L1, L2 i L3. A Europa es varen registrar 1.989 casos d’aquesta malaltia el 2017. Espanya, França, Holanda i el Regne Unit varen ser els quatre estats europeus amb més incidència i un 64% dels casos es va diagnosticar en homes que tenen sexe amb homes (HSH).
La Conselleria de Salut balear va posar en marxa divendres passat una Consulta Multidisciplinària d’Atenció a les Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS) a Eivissa, la qual oferirà un diagnòstic ràpid, a més de prevenció i tractament precoç de les ITS. Els objectius són evitar la transmissió, combatre la infecció i prevenir les reinfeccions i les complicacions. La consulta tindrà freqüència setmanal, cada divendres de 8 h a 13.30 hores, i serà gratuïta, sense necessitat de cita prèvia o de tenir targeta sanitària, per poder arribar així al màxim nombre d’usuaris.
Nous recursos
Segons han informat des de l’Àrea de Salut pitiüsa, aquesta CAITS ha requerit mesos de preparació i nous recursos, com la incorporació d’un microbiòleg i la formació específica de la infermera Sonia Navarro al CAITS de Palma. Abans de la presentació, l’equip encarregat de la nova consulta va mantenir una reunió amb els responsables de Sanitat i Benestar Social dels ajuntaments i consells insulars d’Eivissa i Formentera, a més de les associacions i ONG Metges del Món, La clau de l’armari i ALAS, per recollir suggeriments que permetin millorar el dispositiu.
Per fer front a aquest nou repte, l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha incorporat una nova especialista en Microbiologia, Gemma Jiménez. D’aquesta manera, la plantilla dels laboritoris arriba als quatre professionals. Jiménez també analitzarà les mostres de les consultes de dermatologia i medicina interna. Així mateix, l’equip mèdic està format per Adoración Hurtado, Susana Ramón i Javier Segura. D’altra banda, el servei el completen cinc tècnics de laboratori, a més de la supervisora, Nadia Gómez.