Google ja no et redirigeix al castellà si fas una cerca: el català recupera la visibilitat a internet

L'Aliança per la Presència Digital del Català confirma que l'actualització de l'algoritme del cercador duplica la presència del català en l'últim mes

Una usuària buscant a Google informació sobre l’escriptora Mercè Rodoreda.
08/09/2023
3 min

BarcelonaUn canvi en els algoritmes de cerca havia fet perdre el pols del català a internet. Dues de cada tres pàgines web havien perdut trànsit i Google havia reduït la visibilitat del 67% de les pàgines en català respecte de l'equivalent en castellà. Això feia que els usuaris que buscaven contingut en català sempre trobessin primer els resultats de les cerques en castellà. Des que els usuaris van denunciar-ho, a principis d'any, deu entitats de la societat civil van aixoplugar-se sota el paraigua de l'Aliança per la Presència Digital del Català i van posar-se a treballar per trobar l'origen de la fuita, quantificar els danys i esmenar els efectes del canvi en la indexació que havia fet Google. Mig any després, Google ha anunciat que ha fet els canvis necessaris per revertir la situació i l'Aliança ha confirmat que les webs en català han recuperat la visibilitat en els resultats de cerca.

"Durant els darrers mesos hem fet una sèrie de canvis per ajustar millor els resultats a l'idioma en què algú cerca", explica Google, que agraeix la feina dels "usuaris catalanoparlants i l'Aliança". Les millores, afirmen, serviran a "tothom que busqui en múltiples llengües a tot el món". Albert Cuesta, coordinador de l’Aliança, valora "l’esforç que l’empresa ha fet per tornar a respectar les preferències lingüístiques dels usuaris precisament en un moment en què la irrupció dels xatbots d’IA complica molt el comportament dels cercadors web tradicionals". També reconeix que "tot i que la tendència és clarament positiva, encara és aviat per comprovar com afecta la millora al trànsit de les webs en català". L'Aliança monitoritzarà la visibilitat del català als cercadors per si torna a deteriorar-se.

Les condicions, però, perquè el català no perdi pistonada en l'àmbit digital també passen per dos tràmits: que l'usuari es configuri els dispositius en català (per ser considerat catalanoparlant en l'àmbit digital) i que triï l'opció de cerca en català (i explicitar així la seva preferència lingüística).

Coordinació de la societat civil

L'Aliança, que a nivell executiu han portat Albert Cuesta i Pep Masoliver, va elaborar un informe analitzant 600 pàgines web que va permetre objectivar i quantificar el problema. Això va permetre treballar amb els departaments d'enginyeria de Google i Microsoft per resoldre el mal funcionament de l'algoritme, que també afectava altres llengües. A l'agost van aplicar canvis i la visibilitat del català ha millorat. En el primer mes, les pàgines en català de les cerques s'han més que duplicat: han passat del 24% al 57%. Es pot comprovar buscant "Mercè Rodoreda" o "FC Barcelona", que ja surten en català i abans sortien en castellà.

En un comunicat de l'Aliança, que va ser impulsada pel Govern i és coordinada per la Fundació.cat, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha afirmat que "ja podem confirmar que el problema s'ha revertit" però que continuaran atents perquè "una de les prioritats d’aquest Govern és fer que el català tingui més força i presència arreu, també a internet, i això passa perquè els resultats de les cerques que es fan no el discriminin". La consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, ha insistit que amb les xifres a la mà, "fins i tot si no són tan positives com desitjaríem", treballen per "aconseguir millorar l’estat del català en tots els àmbits i amb tots els agents possibles". Genís Roca, president de la Fundació.cat, ha assenyalat la feina eficient entre sector públic i societat civil i la capacitat "d’actuar de manera coordinada per resoldre un problema concret extremadament complex".

stats