Xarxes socials

Gossos tenyits i pingüins de plàstic: les polèmiques dels zoològics

Alguns centres han utilitzat tints, o altres complements o disfresses, per fer passar un animal per un altre i aconseguir més visitants

Un gos tenyit de panda al zoològic de Chengdu, a la Xina.
Victor Mather / The New York Times
07/10/2024
3 min

Dirigeixes un zoo. Però els visitants demanen alguna cosa diferent del que ofereixes, més trencadora o exòtica. No tens la sort de comptar amb Moo Deng, el popular hipopòtam pigmeu de Tailàndia. De fet, no has estat capaç d'aconseguir res prou impressionant, bonic o encantador per impressionar les masses a TikTok. Què fas?

¿No has pensat senzillament a disfressar un animal comú d'alguna cosa més emocionant? Abans que descartis la idea perquè sembli treta d'una comèdia dolenta dels vuitanta o d'una sessió de rap nocturn inspirada per la marihuana, tingues present que ja s'ha fet. I diverses vegades.

La doble funció dels gossos

La primavera passada, les xarxes socials es van inundar d'imatges de gossos chow-chow del zoològic de Taizhou, a la província xinesa de Jiangsu, tenyits de blanc i negre perquè semblessin pandes; l'animal que probablement és l'atracció més gran dels zoològics del món.

Els responsables del zoo van arronsar les espatlles davant les crítiques, i un d'ells va dir a la NBC que el subterfugi era similar al fet que les persones es tenyissin els cabells. Més recentment, els visitants van veure cartells on s'admetia la pràctica i es descrivia els suposats pandes com a "gossos pintats".

El Zoo de Taizhou no va ser el primer a qui se li va ocórrer la idea. Els propietaris d'un circ ambulant a Itàlia van ser acusats el 2014 de disfressar de pandes gossos que feien servir perquè els clients s'hi fessin fotos abans que comencés l'espectacle. El circ va ser obligat a tancar.

Però és possible fer passar gossos per més animals i no només pandes. A Luohe, la Xina, l'any 2013 un mastí tibetà va ser presentat com un lleó. I al mateix zoològic, un gos era presentat com un lleopard.

Unicorns i éssers inanimats

¿No tens un animal que es faci passar per un altre? Aquí tens un pla encara més senzill. L'any 1984, el Zoo de Houston va admetre haver exhibit una serp de goma. "Hem tingut serps vives exposades, però no els va bé, tendeixen a morir", va assegurar John Donaho, un dels cuidadors. "En comptes de matar serps, en posem una de goma perquè la gent pugui veure com són".

Una exposició de papallones en un zoo de Guangxi Zhuang, a la Xina, el 2017, va resultar ser una exposició de papallones de plàstic amb escuradents. El Zoo Exòtic de Telford, a Anglaterra, va culpar una escassetat de pingüins causada per la malària aviar per la seva exhibició de pingüins de plàstic el 2018.

El circ Ringling Brothers semblava haver aconseguit un cop d'efecte a la dècada del 1980 quan va anunciar unicorns reals en els seus espectacles. Ringling insistia en el fet que els unicorns simplement havien aparegut un dia al circ, però va resultar que les criatures eren realment cabres les banyes de les quals havien estat fusionades mitjançant un procés quirúrgic després de néixer. Ringling va suspendre els seus espectacles el 2017, però els va tornar a llançar el 2023, sense animals.

Persones disfressades

Un dels óssos de Hangzhou, a la Xina, semblava humà. Els pèls de l'esquena, amb uns plecs sospitosos, semblaven una disfressa barata. Un vídeo de l'ós es va difondre a les xarxes socials l'estiu del 2023, i sovint no es podia estar a internet sense que es parlés de la idea que l'ós era realment una persona disfressada.

L'especulació es va estendre tant que el zoo va emetre un comunicat aclarint que l'ós era, de fet, un ós. Però la idea de disfressar-se d'animals s'ha pensat, almenys a la ficció: a la comèdia sud-coreana del 2020 Secret zoo, els cuidadors es disfressaven d'animals per fer reviure un zoològic en decadència.

Menys interessats en els ingressos, i més en continuar vius, alguns animals es disfressen d'altres pel seu compte. Algunes aranyes imiten les formigues per semblar menys amenaçadores quan s'acosten sigil·losament a les seves preses. I algunes tortugues fan servir la llengua per imitar els cucs i atraure peixos afamats.

Però el mestre probablement és el pop imitador. Fent contorsions amb el cos pot semblar una serp marina, una medusa i un peix escorpí, entre altres. Dit això, un gos disfressat de panda de sobte no sembla tan estrany.

stats