El Govern acorda amb Madrid no exigir el català en el procés d'estabilització d'interins
Francina Armengol ha matisat que només afecta nou treballadors de la comunitat autònoma: "És una situació absolutament minoritària"
PalmaEl Govern ha acordat amb el govern espanyol que no exigirà el català en el procés d'estabilització de funcionaris interins, fins passats dos anys. Aquest acord –que afecta el Decret llei de noves mesures urgents per reduir la temporalitat en l'ocupació pública– és un dels quatre als quals s'ha arribat a un pacte entre el Ministeri de Política Territorial i les Balears durant el mes de març, i dels quals va informar dilluns la Delegació del govern espanyol a les Illes.
Així, el Govern no demanarà l'acreditació del català durant dos anys i, a més, consentirà que per a certs grups professionals sigui suficient amb demostrar una experiència d'almenys tres anys en un lloc similar sense haver de tenir una titulació. Ara bé, en el cas que no s'acrediti el nivell lingüístic, l'adscripció del funcionari de carrera es farà amb caràcter provisional, és a dir, que quedarà a l'espera de tenir una destinació permanent.
"Si en dos anys no es pot acreditar el nivell de català de plaça que s'està ocupant, es queda en una situació d'interinitat, com en aquest moment", ha matisat aquest dimarts la presidenta del Govern, Francina Armengol. "Només afecta nou persones de tota la comunitat autònoma, és una situació absolutament minoritària", ha afegit.
Acords que afecten dues lleis autonòmiques i un decret
Per altra banda, l'Executiu autonòmic i el govern estatal han arribat a acords en altres matèries entorn de les quals també hi havia discrepàncies. Entre aquestes hi ha un altre decret, el de mesures urgents per compensar la inflació, i dues lleis: la Llei de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme i la Llei de ciència, tecnologia i innovació.
Entre aquests, destaca el que afecta la llei turística, ambdós governs han acordat que la comunitat autònoma promourà una modificació a la normativa relacionada amb el compromís de consum de productes d'alimentació i begudes de proximitat, per tal que es redacti de manera concreta. Així, haurà d'establir un percentatge mínim de productes agraris, ramaders i pesquers d'origen balear del 3% en restauració i del 5% en hotels.
De la mateixa manera, a la Comunitat haurà de concretar la definició i posada en marxa del distintiu d'Establiment Turístic Compromès amb la Producció Local. En aquest sentit, l'acord determina que el nou redactat de la llei haurà d'incloure que els establiments turístics que arribin al 10% del consum de productes locals obtindran aquest distintiu.
Pel que fa a la Llei de la ciència balear, han acordat que el Govern promogui una nova modificació legislativa per eliminar dues seccions d'un article. A més, s'han compromès a la "mútua comunicació de la informació pertinent i la col·laboració a efectes estadístics i formatius en virtut del principi de cooperació, col·laboració i coordinació entre administracions públiques", fet que quedarà recollit en un article de la llei.