El Govern adjudica a Aranzadi les 11 properes intervencions en fosses comunes

Una comissió visita aquest dijous Alaró, Santa Maria, Sencelles i Calvià, per fixar el calendari d'excavacions

Arqueòlegues i antropòlegues d'Aranzadi treballant a la fossa comuna de Porreres.
Miquel Barceló
14/06/2018
1 min

PalmaDesprés de les primeres intervencions a Sant Joan, Porreres, Montuïri i Sant Ferran (Formentera), el Govern de les Illes Balears ja té adjudicat el paquet d'11 intervencions previstes per al 2018, amb un pressupost de 430.000 euros. El projecte el durà a terme la Sociedad de Ciencias Aranzadi, que ja s'ha encarregat de les intervencions de Porreres i Montuïri, i és l'empresa de tot l'Estat amb més experiència en el camp de treball de les fosses comunes de la Guerra Civil.

Aquest dijous, una representació de la Conselleria de Cultura del Govern i de Memòria Històrica ha visitat els punts d'Alaró, Santa Maria, Sencelles i Calvià, on es preveu trobar restes de persones assassinades durant el llarg període de repressió que va seguir el cop d'estat del 1936. Aquest itinerari ha de permetre fixar el calendari de les 11 prospeccions previstes a: Montuïri (segona fase), els pous de Son Lluís (Porreres) i el pou de l'Àguila (Llucmajor), Sencelles, Calvià, Marratxí, Eivissa (cementeri vell), Alaró, Llucmajor, Santa Maria i Deià.

Calvià podria ser el punt de partida d'aquesta nova fase d'exhumacions amb les quals, en aplicació de la Llei de Memoria Històrica, es pretén recuperar les restes de desapareguts. Cal recordar que a Mallorca són encara només 17 les persones oficialment identificades: tres a Sant Joan i 14 a Porreres, tot i que en aquest darrer municipi hi ha 41 cossos localitzats, els quals encara no han pogut ser identificats. Porreres espera una segona intervenció, igual que Montuïri, on foren enterrats quatre homes fets presoners a Campos, encara que no se n'ha trobat la fossa.

stats