Recursos Hídrics

El Govern agilitarà la tramitació de pous per pal·liar la sequera a la Serra

L'Executiu prendrà les decisions relatives als recursos hídrics de manera conjunta amb els ajuntaments

Banyalbufar, un dels municipis de la Serra amb més problemes per la sequera
2 min

EsporlesEl director general de Recursos Hídrics, Joan Calafat, s'ha reunit aquest dilluns amb els batles de set municipis de la Serra de Tramuntana (Banyalbufar, Esporles, Estellencs, Bunyola, Puigpunyent, Deià i Valldemossa) per tractar el problema de sequera que pateixen aquests municipis, on s'han hagut d'aplicar mesures restrictives d'índole diversa. Calafat ha anunciat que s'han acordat mesures "concretes", com l'agilització de la tramitació de pous a Puigpunyent. Fonts properes a la reunió han confirmat a l'ARA Balears que "hi ha un missatge d'agilitar qualsevol tipus de tramitació administrativa per perforar". Per la seva banda, fonts de la Direcció General de Recursos Hídrics han apuntat que "s'ha d'estudiar cada cas en particular".

Una de les mesures que s'aplicaran als municipis d'Estellencs, Banyalbufar i Valldemossa serà l'estudi de sistemes de potabilització de l'aigua. Per altra banda, el director general ha explicat que es modificarà el pla especial d'actuacions davant situacions de sequera i s'estudiaran els usos perquè "tots els municipis tinguin els mateixos criteris a l'hora d'aplicar restriccions". També es crearà una junta d'explotació per prendre decisions conjuntes entre el Govern i els ajuntaments de la Serra.

També s'han abordat les ajudes que rebran els municipis per al cicle integral de l'aigua. Calafat ha subratllat que una part important de l'ecotaxa es destinarà a ajudar els consistoris a millorar-lo. A més, ha anunciat que la Conselleria "traurà una línia específica de subvencions per monitorar i digitalitzar les xarxes perquè es puguin controlar millor les fuites". "Serà una bona eina per ajudar els municipis a controlar tot el subministrament", ha afegit.

En paral·lel, ha comentat la situació "delicada" que hi ha als municipis com Esporles i Banyalbufar, entre d'altres perquè se subministren de fonts i "molts" dels recursos subterranis estan contaminats per sulfats. "Hem de trobar una solució conjunta per veure com podem potabilitzar aquestes aigües", ha insistit.

Per la seva banda, la batlessa de Banyalbufar, Leonor Bosch, ha qualificat de "profitosa" la reunió i ha comentat que els municipis han demanat que a les pròximes reunions "no només hi sigui present la Direcció General de Recursos Hídrics sinó també la de Sanitat". "Té un paper fonamental perquè dona el vistiplau a les condicions de l'aigua i també ajuda a la recerca de nous pous d'on en pugui sortir aigua en condicions aptes pel consum". "El sediment de la Serra té molt de guix i ens han de posar facilitats per fer que aquesta aigua sigui potable", ha subratllat.

També ha dit que, en el cas de Banyalbufar, se sap que hi ha "una bombolla d'aigua disponible al municipi" i que, per això, és "necessari dur a terme la construcció de diferents pous". "La resta de municipis també faran la passa de demanar per fer-ne i així tindran nous subministraments d'aigua per abastir a la població".

stats