El Govern aprova el certificat Covid per a bars i restaurants

La mesura, que afectarà els locals amb un aforament superior a 50 persones, ha de ser avalada pel TSJIB

Els establiments hauran d'instal·lar mediadors de partícules de CO2 a l'interior
29/11/2021
3 min

PalmaEl Govern balear demanarà aquesta setmana al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSIB) ampliar l'ús del certificat Covid perquè sigui obligatori per accedir a l'interior dels bars i restaurants que tinguin un aforament de més de 50 persones, així com als locals de copes, cafès concert i pubs, independentment de la seva capacitat. Segons ha explicat aquest dilluns el portaveu de l'Executiu illenc, Iago Negueruela, la intenció és que la mesura entri en vigor aquest dissabte i s'estengui fins al 22 de gener de 2022. Cal recordar que, ara com ara, ja es demana aquesta documentació per accedir a l'interior de discoteques i residències de gent gran.

Cal dir que, en el cas dels locals amb terrasses tancades, també s'exigirà el passaport quan hi hagi un aforament superior a 50 persones. Serà l'empresari qui haurà de pagar les multes en cas que hi hagi persones sense el certificat en un local on portar-lo és obligatori. El portaveu de l'Executiu ha avançat que estan treballant amb una pàgina web on es podran verificar els passaports Covid, però mentre no estigui disponible, només es podrà comprovar visualment que els clients compten amb el document, tal com es fa actualment a discoteques i residències.

"No volem posar més restriccions. Hem tingut un any i mig duríssim i creim que hem de fer aquest exercici col·lectiu", ha defensat. "Amb una població completament immunitzada el virus ho tindria molt més complicat, i aquest és el nostre repte", ha afegit Negueruela, qui ha tornat a cridar a immunitzar-se contra el virus a aquells illencs que encara no ho han fet. Ara com ara, el 83% de la població diana a l'Arxipèlag té la pauta completa.

Sancions

Les sancions poden ser de lleus a molt greus, segons cada cas, expliquen fonts de la Conselleria de Presidència a l'ARA Balears. Per exemple, si el propietari de l’establiment deixa entrar tothom sense el certificat seria una falta greu o molt greu, perquè posaria en perill els clients. Si, a més, és reincident i es cometen altres faltes com ballar sense mascareta, les sancions s’acumulen.

També variarien les multes en funció de les circumstàncies concretes de cada cas, com ara l'aforament. "No és el mateix si al local hi ha 1.000 persones o 55", exemplifiquen les mateixes fonts. A més, recorden que falsificar els certificats és un delicte penal. Les sancions que preveu el decret sancionador són de 100 a 3.000 euros per a infraccions lleus, de 3.001 a 60.000 euros per a infraccions greus i de 60.001 a 600.000 euros per a incompliments molt greus.

Suport unànime dels agents socials i econòmics

La mesura ha tingut el suport unànime tant de les patronals com dels sindicats de les Balears, que volen evitar al màxim mesures restrictives. El vicepresident de CAEB, Gabriel Llobera, ha assegurat que aquesta era la mesura que demanaven des de la patronal "perquè no podem restringir l'activitat econòmica i tenir la situació de l'any passat". "Hi donam suport perquè evitam restriccions i protegim l'activitat econòmica", ha assenyalat, per la seva banda, el president de PIMEM, Jordi Mora. Així mateix, ha demanat al Govern que especifiqui el protocol que hauran de seguir els locals de l'hostaleria, "perquè estam parlant d'uns 2.500 establiments".

Lorenzo Navarro, d'UGT, ha defensat que "és una eina que ens ajuda i l'hem d'utilitzar per contenir i controlar els contagis i per continuar mantenint l'economia i l'ocupació al 100%". En la mateixa línia s'ha expressat el president de CCOO, José Luis García: "Són mesures proporcionades a la situació en què estam, i restringir l'activitat econòmica en aquests moments seria fer passes enrere molt negatives per als treballadors i les treballadores de la Comunitat Autònoma".

stats