El Govern balear rastreja festes il·legals a les xarxes socials amb la Policia i la Guàrdia Civil
Les multes per no dur mascareta seran de 25, 50 o 100 euros en funció de si la persona és reincident o del grau de risc que provoca incomplint aquesta norma
PalmaEl Govern de les Illes Balears ha adaptat les seves eines per frenar festes il·legals i aglomeracions que puguin afavorir l'expansió del coronavirus a l'Arxipèlag. Segons ha informat la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, en una entrevista a IB3 Ràdio, actualment una unitat d'anàlisi rastreja les xarxes socials amb l'objectiu de descobrir possibles festes il·legals i poder preparar l'operatiu per evitar les aglomeracions. La consellera també ha explicat que la sanció per participar en aquestes festes serà d'un mínim de 3.000 euros i per organitzar-les la multa ascendeix a fins a 600.000 euros. Castro també ha avançat els tres trams de gradació econòmica per no dur mascareta, que són 25, 50 o 100 euros, en funció de si hi ha reincidència o del risc que provoca l'incompliment. "No és el mateix anar per un carrer amb 500 persones que anar tot sol a llençar els fems", ha assenyalat.
Davant l'augment de festes il·legals i clandestines que ha provocat la crisi del coronavirus, la consellera ha informat que "s'ha constituït un grup format també per la Delegació del govern per rastrejar les xarxes socials. Hem vist que la convocatòria d'aquestes festes es fa a través de les xarxes. I ha tingut un efecte positiu. Es va suspendre una festa a Bunyola", ha explicat Castro durant l'entrevista. Davant aquesta situació i la possibilitat d'anticipar accions per frenar les festes on no es respecten les mesures sanitàries, la consellera ha informat que sol·licitaran al "jutge que ens doni el permís per entrar a domicilis particulars"."Per això és molt important la unitat d'anàlisi, per recopilar tota la informació que puguem, ja que se sol·licitarà a cada jutge l'entrada en un domicili particular un dia en concret", ha sentenciat Castro. La consellera també ha remarcat que "és un tema de salut pública, perquè no es poden fer els rastrejos si no sap qui ha participat en una festa", ha dit Castro.
D'altra banda, Castro ha apel·lat a la responsabilitat individual, ha remarcat que aquestes festes il·legals "ens posen a perill a tots" i ha recordat que "durant tot el temps que duri la pandèmia, totes les administracions treballarem juntes per evitar aquestes situacions".
Pel que fa a l'ús obligatori de la mascareta, Castro ha remarcat que no es tracta d'una mesura de recaptació, sinó "dissuasiva," i ha aclarit que la recaptació anirà a les arques de la Comunitat Autonòmica.