LA MONARQUIA A LES BALEARS

El Govern vol canviar el nom del poliesportiu Prínceps d’Espanya

La Conselleria d’Esports pretén que s’identifiqui com a centre de tecnificació i que s’aprofiti per “democratitzar” el topònim

El Govern vol canviar           el nom del poliesportiu Prínceps d’Espanya
Kike Oñate
24/07/2020
3 min

PalmaEl Govern vol canviar el nom del poliesportiu Prínceps d’Espanya perquè sigui identificat com el que és: un centre de tecnificació, segons explica la consellera d’Esports, Fina Santiago. A més, afegeix que volen aprofitar l’ocasió per “democratitzar” el topònim eliminant el títol creat pel dictador Francisco Franco perquè Joan Carles de Borbó el succeís. El nom no està inclòs a la Constitució espanyola i ni tan sols forma part de la tradició monàrquica, com indica la consellera.

Santiago diu que han demanat un informe perquè la Conselleria d’Administracions Públiques, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica, confirmi el lligam franquista del nom i pugui ser substituït basant-se en la Llei de memòria històrica. Si és així, la proposta del canvi de denominació es transmetrà a l’Assemblea Balear de l’Esport (ABE), malgrat que encara no s’ha plantejat cap nom alternatiu, segons fonts de la Conselleria. El poliesportiu Prínceps d’Espanya fou inaugurat el 28 de novembre de 1973 per l’Associació d’Industrials de Mallorca (Asima) i la cessió al Govern es va fer el 1982. A més d’aquestes instal·lacions, els actuals membres de la Casa Reial tenen dos noms dedicats a Palma: la Llar Reina Sofia per a gent gran, que gestiona l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), i la plaça Joan Carles I. MÉS per Mallorca i Unides Podem proposaran en el ple de Cort del dijous 30 de juliol rebatejar aquest darrer perquè es passi a dir plaça de les Tortugues, que és com es coneix popularment. Els dos partits consideren que no es pot dir com el rei emèrit ara que està sent investigat per frau fiscal i blanqueig de capitals.

Si s’arriben a canviar els dos noms, la toponímia monàrquica aniria perdent terreny a Ciutat. El Consistori ja va retirar la denominació de Rambla dels Ducs de Palma de Mallorca, que fins al 8 de febrer de 2013 homenatjà la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin. La decisió va ser fruit de la “indignació” ciutadana per l’ús que Urdangarin va fer del seu títol arran de la seva implicació en el cas Nóos, com va dir aquell mateix any el portaveu del Consistori palmesà, Julio Martínez.

“Una de les places més importants de Palma no pot continuar tenint el nom d’una persona que constantment surt als mitjans de comunicació relacionat amb casos de corrupció”, afirma el coordinador de MÉS, tinent de batle de Cort i regidor de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera. La portaveu segona de Podem a Palma i regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, comenta que “som una formació republicana que entén que hem de ser ciutadans i no súbdits”, i afegeix que no volen que hi hagi un espai dedicat a “un ciutadà” que “potser ha fet servir doblers de tots els espanyols en benefici propi”. En canvi, fonts del grup municipal del PSIB diuen que la qüestió del canvi de nom “no és un debat obert en el si del partit”. Tant el PP com Ciutadans pensen que en plena crisi sanitària no és el moment de fer el canvi, mentre que Vox hi està completament en contra.

Pel que fa a la Llar Reina Sofia, cap dels partits del Pacte en el Consell de Mallorca s’ha plantejat la possibilitat de canviar-ne el nom. La proposta per substituir la denominació de la plaça de Joan Carles I es deu al fet que el rei emèrit fou cap de l’Estat i presumptament ha comès actes il·lícits o corruptes, segons fonts de MÉS a la institució insular. En canvi, les mateixes fonts consultades afegeixen que la reina Sofia “no està relacionada amb cap conducta sospitosa de corrupció ni es tracta d’una ex-cap d’Estat”. Fonts d’Unides Podem al Consell expliquen que de moment no ho saben, mentre que des del PSIB reiteren que no és un debat que s’hagin plantejat. La llar fou inaugurada l’octubre de 1988 a la barriada de Verge de Lluc. En el 25è aniversari de l’edifici, la mateixa reina va enviar al centre una fotografia seva signada i dedicada recordant l’“excel·lent” treball dels professionals.

Altres noms dedicats als Borbons

A Palma hi ha més espais públics que duen el nom de Borbons històrics, com ara el carrer del Comte de Barcelona i el de la Reina Maria Cristina. El carrer de la Infanta, ubicat al Terreno, segurament està dedicat a la filla gran d’Isabel II, Maria Isabel de Borbó i Borbó, segons assenyala el lingüista i membre de la Comissió de Toponímia de l’Ajuntament de Palma, Gabriel Bibiloni, mentre que el carrer de la Infanta Pau està dedicat a l’altra filla d’Isabel II, Maria de la Pau de Borbó i Borbó. En el municipi de Calvià, concretament a Palmanova, el Consistori va dedicar una plaça al rei Felip VI a petició de la Hermandad Nacional Monárquica de España.

Els Borbons, però, a Palma han perdut espais dedicats a la seva dinastia al llarg del segle XX. Els carrers Alfons XIII, Reina Victòria Eugènia i Infanta Isabel varen ser suprimits durant la II República i substituïts respectivament per Catorze d’Abril -dia de la proclamació de la Segona República-, Onze de Febrer -quan es va proclamar la Primera- i Formentor. A més, el carrer d’Alfons XIII es diu actualment Joan Miró; el que estava dedicat a la Reina Victòria Eugènia ha passat a ser de Manacor i el de la Infanta Isabel es diu Eusebi Estada.

stats