Salut
Societat15/07/2024

El Govern es compromet a que d'aquí tres mesos el consentiment dels malalts estigui disponible en català

Sanitaris per la Llengua també ha proposat a la consellera de Salut la implantació de cursos de català obligatoris per a sanitaris residents

PalmaA la reunió entre Sanitaris per la Llengua i la Conselleria de Salut, que ha tingut lloc aquest dilluns, el Govern s'ha compromès a "fer feina perquè el consentiment informat sigui bilingüe a tots els hospitals". Tot i que a l'Hospital Universitari Son Espases el document que indica el procediment sanitari a realitzar i els beneficis, els riscos i les alternatives que aquest suposa ja està disponible en ambdues llengües (català i castellà), a la resta d'hospitals i centres de salut manca l'opció en català. Per això, el sectorial de l'Obra Cultural Balear ha proposat un termini de tres mesos perquè tots els centres sanitaris disposin del document en la llengua pròpia, una iniciativa que la consellera de Salut, Manuela García, "ha trobat bé", segons ha assegurat a l'ARA Balears el secretari de Sanitaris per la Llengua, Tomeu Ramis.

Per altra banda, fa uns mesos es varen canviar els sistemes informàtics de tots els hospitals de les Balears llevat del de Son Espases, que té una llicència d’un programa d’una altra companyia (Millenium, de Cerner). I el nou sistema no permet que els sanitaris escriguin els informes en català. "Sabem que té una versió en català", adverteix Ramis. De fet, remarca que l'Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell i l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Andorra el tenen en versió bilingüe. La setmana que ve, informàtics de l'IB Salut aniran a l'Hospital de Sabadell per veure "si ho poden arreglar perquè estigui en català a les Balears", ha explicat Ramis. Segons Sanitaris per la Llengua, García hauria assenyalat que "ja se sabia que la instal·lació del nou sistema s'havia sol·licitat sense versió en català" i hauria afegit que si la traducció en català té un cost " es pagarà".

Cargando
No hay anuncios

Una altra proposta del col·lectiu ha estat l'augment de la disponibilitat d'assessors lingüístics en català a les Balears. Cal recordar que els documents oficials de la institució sanitària han de passar per les mans d'assessors lingüístics. "Només n'hi ha una en tot l'IB Salut i té tanta feina per ella tota sola que tot s'endarrereix i la gent tendeix a fer-ho en castellà, a no fer-ho o a fer-ho extraoficialment", ha lamentat Ramis. "En castellà ho fan i els és igual fer faltes", ha afegit.

També s'ha parlat de la possibilitat d'implantar un seminari d'assertivitat lingüística de cara a la pròxima promoció de residents, on se'ls expliqui la realitat sociolingüística de les Balears i com s'han de dirigir a un catalanoparlant. Segons ha explicat Ramis, el pla d'execució d'aquesta iniciativa estarà aprovat "abans d'acabar l'any" i "s'aplicarà a la pròxima promoció de residents que entrarà al maig de 2025". A més, l'Executiu "estudiarà la implantació obligatòria d'un curs per als sanitaris residents" encara que aquesta opció encara està "per concretar", ha assenyalat Ramis.

Cargando
No hay anuncios

Altrament, Sanitaris per la Llengua farà arribar a la Conselleria un decàleg de bones pràctiques lingüístiques de sanitaris i un altre de drets lingüístics dels usuaris. Per la seva banda, García s'ha compromès a "analitzar" els dos documents i "si tot és correcte" a "fer-ne difusió perquè els pacients siguin conscients" de quins són els seus drets en l'àmbit sanitari.

Per la seva banda, la consellera de Salut ha considerat que la trobada ha estat "una reunió profitosa", on s'han posat en comú una sèrie de mesures que al Govern li han semblat "molt coherents i relativament fàcils d'implementar, a més de molt justes i completament alineades amb la línia que en aquests moments segueix la Conselleria de Salut".

Cargando
No hay anuncios

Respecte del trencament de l'acord de governabilitat entre el PP i Vox, Ramis ha apuntat que "el fet d'estar condicionats pel suport parlamentari de l'extrema dreta hagués dificultat l'execució d'aquestes propostes".

Finalment, l'entitat ha fet referència a la necessitat de recuperar el requisit del català a la sanitat, l'eliminació del qual va ser una de les primeres decisions del Govern de Prohens i contra la qual l'OCB va interposar un recurs d'inconstitucionalitat que va ser admès a tràmit el passat gener.