El Govern balear congela l'augment salarial del 2% de Sánchez als seus 34.000 funcionaris
La mesura, que l'Executiu aprovarà aquest divendres, permetrà estalviar 39 milions d'euros
PalmaEl Govern congelarà aquest divendres l'augment salarial del 2% que el president espanyol, Pedro Sánchez, havia anunciat el mes de gener per als funcionaris. Aquesta decisió de l'Executiu balear afectarà els 34.000 funcionaris de la Comunitat i permetrà estalviar un total de 39 milions d'euros.
El Consell de Govern, que té previst aprovar aquest divendres la mesura, exposarà tots els detalls d'aquesta decisió, que s'ha pres a causa de la crisi econòmica pel coronavirus. L'Executiu justifica aquesta congelació dels sous per la necessitat de contractar més personal públic en educació i sanitat per fer front a la pandèmia del covid-19. L'anunci, que es va fer aquest dijous en la reunió de la Mesa General de l'Empleat Públic de l'Administració de les Illes, no tan sols s'aplicarà als funcionaris de la Comunitat, sinó que també afectarà els alts càrrecs del Govern.
El Consell de Ministres de l'executiu espanyol va aprovar la pujada del 2% als funcionaris i treballadors públics per al 2020 el mes de gener. Sánchez complia així l'augment pactat entre sindicats i el darrer govern de Mariano Rajoy, que fixava els increments salarials per al 2018, el 2019 i el 2020. No obstant això, tot i que aquesta pujada salarial ja s'havia fet als funcionaris de l'Estat, el Govern ja n'havia anat ajornant l'aplicació davant la possible caiguda d'ingressos a la Comunitat.
Malestar en els sindicats
Davant aquesta decisió del Govern, l'STEI ha denunciat que l'Executiu balear serà l'única administració autonòmica "que no complirà la pujada retributiva dels seus treballadors". El sindicat destaca que, en la reunió d'aquest dijous, el Govern va proposar aplicar la pujada d'un 2% només a les retribucions bàsiques i, alhora, una baixada en la mateixa quantia en un dels complements autonòmics, una "maniobra" que, segons l'STEI, "suposa neutralitzar i, per tant, deixar sense efecte l'augment retributiu dels treballadors públics de l'Administració autonòmica".
Amb tot i això, el sindicat critica que els responsables del Govern varen presentar la proposta de paraula, sense cap documentació prèvia ni al llarg de la reunió, "la qual cosa demostra la seva nul·la voluntat negociadora", ha assenyalat l'STEI.
D'acord amb el procediment negociador, el sindicat va demanar la retirada de la proposta o bé que l'Administració la sotmetés a votació, però, segons apunta l'STEI, el Govern no va acceptar cap de les dues propostes i va aixecar la sessió.
En aquesta línia, el sindicat ANPE també ha criticat la mesura del Govern, que segons recalquen representa una "retallada" per als docents i la resta de treballadors de l'Administració autonòmica. ANPE recorda que "la majoria de comunitats autònomes ja tenen aplicada aquesta pujada", per la qual cosa la congelació del salari representa un "greuge comparatiu" que considera "difícil d'explicar".
Per la seva banda, des de CCOO valoren l'esforç econòmic que ha de fer el Govern per atendre les necessitats dels ciutadans balears, però remarquen que "els acords s'han de complir" i n'exigeixen el compliment. "Entenem que aplicar un increment del 2% només a una part de les retribucions i que s'absorbeixi el resultat en altres parts genera un deute amb els empleats públics, que no serà retornat fins que el PIB de la Comunitat assoleixi de nou el percentatge del 31 de desembre de 2019", afirma el sindicat.
Queixes dels partits polítics
Ciutadans ha exigit a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que dugui a terme una reestructuració de l'Administració Pública, amb l'objectiu de reduir el nombre de conselleries, d'alts càrrecs i assessors.
La portaveu de la formació taronja al Parlament, Patricia Guasp, ha denunciat que "tenim un Govern completament sobredimensionat perquè els partits del Pacte utilitzen l'Administració com a agència de col·locació dels seus". A més, Guasp ha afegit que "Armengol hauria de donar exemple i reduir les despeses supèrflues del Govern i no congelar les retribucions dels nostres empleats públics".
Per part seva, el PP considera que la mesura demostra "la hipocresia de la presidenta Armengol", que ha passat "d'aplaudir els treballadors públics a negar-los una actualització salarial". Els populars proposen que, en lloc de perjudicar el sou dels funcionaris, retallin a la meitat el nombre d'assessors i càrrecs polítics, que "els darrers cinc anys s'han incrementat de 122 a 231", exposa el secretari general de la formació, Toni Fuster.