El Govern convocarà el Consell Social de la Llengua el 21 de març

Isidor Marí, Joan Melià i Lluís Segura Ginard deixen de ser membres d'aquest òrgan

Imatge d'un ple del Consell Social de la Llengua Catalana de la passada legislatura.
29/02/2024
2 min

PalmaDesprés de mesos de retard, el Govern finalment té previst convocar el Consell Social de la Llengua Catalana el 21 de març a les 17.30 h, segons ha pogut saber l'ARA Balears. Els membres d'aquest òrgan ja han rebut un preavís amb la data i pròximament se'ls facilitarà la convocatòria oficial amb l'ordre del dia. Paral·lelament, l'Executiu ha nomenat nous membres d'aquest òrgan, en representació dels grups parlamentaris, la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), l'Associació d'Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears i Joves de Mallorca per la Llengua. A més, s'han renovat els vocals independents, que es trien per la seva rellevància "en el procés de normalització lingüística". De fet, per dur a terme aquest canvi, els sociolingüistes Isidor Marí i Joan Melià deixaran d'estar vinculats al Consell de la Llengua, com també el jurista Joan Segura Ginard. Hi entraran els escriptors Sebastià Bennàssar i Rosa Planas, la historiadora Laura Miró i el filòleg Ivan Solivellas, de Plataforma per la Llengua, entre d'altres. Crida l'atenció que tots els nous membres són de Mallorca i que no hi ha paritat –són set homes i quatre dones–.

Ara bé, l'Obra Cultural Balear (OCB), que ocupa una de les vicepresidències del Consell de la Llengua, ha qüestionat el nomenament dels nous vocals independents, perquè els anteriors varen ser nomenats el juny de 2020 i, segons el reglament del Consell de la Llengua, han d'ocupar aquest càrrec quatre anys. A més, els vocals que el Govern ha destituït d'aquest càrrec no n'han rebut una notificació, segons ha pogut confirmar l'ARA Balears. Segons el director de l'IEB, Llorenç Perelló, "la majoria de nomenaments cessen quan cessa l'autoritat responsable", i aquesta ha estat la interpretació jurídica de l'Executiu per fer el relleu dels vocals independents. "En tot cas, tot això és susceptible de revisió", afegeix, i insisteix que la interpretació dels serveis jurídics va ser la de "l'expulsió tàcita" dels vocals que han estat rellevats.

Quant a la convocatòria per a dia 21 de març, les mateixes fonts de l'OCB manifesten dubtes, perquè el reglament del Consell de la Llengua diu que la Comissió Permanent del Consell s'ha de reunir com a mínim 30 dies abans per fixar l'ordre del dia. De fet, l'única vegada que es va convocar un ple sense reunir abans la Comissió Permanent va ser l'any 2015, després que José Ramón Bauzá deixàs de convocar el Consell de la Llengua durant la legislatura que va ser president (2011-2015). Però Perelló recorda que la majoria dels membres de la Permanent ja no pertanyen al Consell Social i que és precisament el ple el que en designa els integrants. A més, hi ha la possibilitat de convocar el ple de manera extraordinària per resoldre aquests entrebancs. De fet, l'OCB va reclamar-ne la convocatòria d'un d'extraordinari a començaments de novembre de 2023 per abordar el pla Vera de segregació Lingüística, encara que no s'ha dut a terme en cap moment.

stats