Societat05/08/2020

El Govern demana "no abaixar la guàrdia" davant el risc d'incendi a les Balears

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, destaca que enguany no hi ha hagut cap gran foc, però adverteix que això pot canviar "d'un dia per l'altre"

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaDavant els riscos d'incendis en ple estiu, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha demanat aquest dimecres "no abaixar la guàrdia", i ha advertit que la xifra "es pot capgirar d'un dia per l'altre", malgrat que enguany s'han registrat la meitat dels incendis respecte del 2019. El conseller ha fet una crida a no refiar-se i a seguir les precaucions necessàries per prevenir focs.

De moment, només s'han registrat 37 conats –un foc que crema menys d'una hectàrea– i cinc incendis forestals, els quals han afectat 33,3 hectàrees en total. Aquesta xifra representa un 67% menys del que s'havia registrat l'any passat, segons ha comunicat. Fa un any, el mes d'agost, ja hi havia 100,32 hectàrees afectades cremades a causa dels 75 conats i 7 incendis forestals, segons dades de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les mesures de prevenció d'incendis forestals, enguany s'han incrementat, segons ha recordat Mir. Un exemple és que no es poden autoritzar cremes controlades a menys de 50 metres de terreny forestal. "Els operatius d'extinció estan molt ben preparats i són molt eficaços però cal prendre mesures d'autoprotecció", i per això ha demanat a la ciutadania que sigui "proactiva", sobretot si la zona habitada és pròxima als espais forestals.

Cargando
No hay anuncios

Les mesures recomanades des de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat són recuperar la franja llaurada de seguretat, on se separen les finques, per trencar la continuïtat de la vegetació, a més de mantenir les marjades del voltant en bon estat i fer nets els camins. Totes les recomanacions estan enfocades, principalment, a la seguretat dels habitatges situats dins l'espai forestal i a frenar el foc perquè no es propagui.

Durant la visita, Miquel Mir ha conegut de primera mà les mesures que s'han pres a les instal·lacions arran del covid-19 i, en especial, per garantir les distàncies de seguretat entre els treballadors. El conseller ha volgut agrair la feina feta i ha destacat "l'esforç i el compromís ingent dels prop de 350 efectius de què disposa l'operatiu d'enguany" de l'Institut Balear de la Natura (Ibanat), els agents de Medi Ambient i la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat. A més, ha donat l'enhorabona per les tasques de prevenció i contenció d'incendis que varen fer les entitats de Protecció Civil, l'112 i els cossos de bombers. L'operatiu està situat a l'aeròdrom de Son Bonet, una de les quatre bases que tenen mitjans aeris contra incendis forestals.