Societat 02/07/2024

El Govern pagarà 190 milions de carrera professional als sanitaris

Més de 13.300 professionals tindran reconeguda aquesta condició i el complement salarial associat

ARA Balears
2 min
Sanitària al hospital de Son Espases

PalmaL'IB-Salut i els sindicats de la mesa sectorial han firmat aquest dimarts l'acord per reactivar la carrera professional del personal sanitari, congelada des del 2018 i que suposarà un pagament global de 190 milions d'euros, 150 milions dels quals corresponen al pagament dels retards i 40 milions són en concepte de reactivació del complement salarial. "Tornam a posar la salut per davant de la ideologia", ha destacat la presidenta del Govern, Marga Prohens, aquest dimarts durant l'acte de signatura, que ha tingut lloc al pati del Consolat de Mar.

En aquesta línia, la presidenta ha reivindicat que "tocava cuidar els que cuiden" i ha reconegut que "si aquest acord ha tardat una mica més, ha estat per la complexitat més gran i l'important esforç que suposa per als pressupostos de la Comunitat". "Aquest dimarts signam, després de sis anys de bloqueig, la reactivació de la carrera professional per a tots els professionals de la salut, un acord fruit de setmanes de negociació i diàleg", ha continuat. També ha posat en valor que passaran a tenir reconeguda la carrera professional més de 13.300 professionals sanitaris.

Per part seva, la consellera de Salut, Manuela García, ha concretat que l'acord suposa un complement salarial associat al temps treballat i també a la formació contínua, la recerca i el compromís de tots els professionals sanitaris i la gerència amb la qual treballen per aconseguir els objectius. "És fonamental que es reactivi", ha reivindicat. També ha matisat que l'acord es plasmarà en dues convocatòries. Una serà extraordinària per al període 2018-2022, on només es valoraran els serveis prestats i suposa un reconeixement de deute de 133 milions corresponent a l'import congelat en els darrers anys.

Acord sindical

A continuació, hi haurà dues convocatòries simplificades, una per a 2023 i una altra per a 2024, en les quals, a més dels serveis prestats, es valoraran mèrits en formació, recerca i docència. Els endarreriments que es reconeixen són de 14 milions i dos milions, respectivament.

Han signat l'acord, per part del Govern, el director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, i el director general de Funció Pública, Antoni Mesquida. I per part dels sindicats ho han fet Jorge Tera, en representació de l'organització sindical Satse; Miguel Lázaro, en representació de l'organització sindical Simebal; Luís Enrique Apolinar, en representació de l'organització sindical CSIF; Alejandro Juan, en representació de l'organització sindical USAE; Miguel Ángel Romero, en representació d'UGT, i Miguel Ángel Fernández, en representació de CCOO.

stats