El Govern arxiva el projecte de la macrogranja de Sineu

La decisió s’ha adoptat d’acord amb un informe de no compatibilitat urbanística emès per l’Ajuntament de Sineu

Les gallines engabiades ponen ous molt menys temps que les que tenen espai lliure per moure's.
i J.Socies / J.M.Sastre (Tot Pla)
14/01/2025
4 min
2
Regala aquest article

PalmaEl Govern ha arxivat el procediment d’autorització ambiental del projecte de la macrogranja de 750.000 gallines de Sineu. La decisió s’ha adoptat d’acord amb un informe de no compatibilitat urbanística emès per l’Ajuntament de Sineu. L’arxiu d’aquest procediment, en tot cas, no tanca la porta de forma definitiva a la presentació d’un nou projecte a aquesta zona del municipi de Sineu, però s’hauria de fer iniciant el procediment de bell nou.

Segons consta en la resolució amb la qual es dona per arxivat el procediment, la clau per aturar el projecte és un informe urbanístic municipal relatiu al tràmit d’autorització ambiental integrada de la granja de gallines ponedores i recria Avícola Son Perot S.A., polígon 10, parcel·les 139, 275 i 276, TM Sineu, de 22 d’octubre de 2024, que conclou que el projecte de referència no s’adequa al planejament urbanístic vigent de Sineu.

En l’informe municipal del 18 de desembre "es considera que s’ha de mantenir la conclusió de l’anterior informe tècnic d’adequació urbanística, d’octubre de 2024, en el sentit que el projecte de granja de gallines ponedores presentat no s’adequa al planejament urbanístic vigent de Sineu".

Avaluació Ambiental

Segons ha explicat la directora general d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental, Paz Andrade, el procediment regulador de l'autorització preveu que si l’informe urbanístic és negatiu, amb independència del moment en el qual s’ha emès, i sempre amb anterioritat a l’atorgament de l’autorització ambiental integrada, l’òrgan competent "ha de dictar una resolució que posi fi al procediment i n'arxivi les actuacions".

L'òrgan competent és en aquest cas la Direcció General d’Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental de la Conselleria d’Habitatge, Territori i Mobilitat i va notificar la resolució d’arxiu al promotor del projecte el 19 de desembre passat.

Andrade ha explicat que el projecte i el document ambiental s’han sotmès a un període d'informació pública i s’han consultat les administracions afectades. S’han rebut unes 1.500 al·legacions (1.453 presentades per veïns de diversos municipis, i 15 d’associacions i grup polítics) i els informes desfavorables de diverses direccions generals del Govern (la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal; la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural; la Direcció General d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, i la Direcció General de Salut Pública), així com del Consell de Mallorca i del GOB.

El projecte

El projecte de la macrogranja generà una forta polèmica d'ençà que es va fer públic. A més, veïns, partits locals i organitzacions mediambientals es varen posicionar en contra. De fet, en el plenari d'octubre de la corporació municipal tots els partits de l'Ajuntament hi van votar en contra d'aquesta macrogranja i varen exigir al Govern de les Illes Balears i al Consell de Mallorca que prenguessin les mesures oportunes per frenar la posada en marxa d'aquest projecte.

Les protestes sineueres arribaren al Consell de Mallorca.

El projecte vol preveu construir una granja de gallines ponedores i de recria a la finca de Son Vanrell, en un entorn rústic del Pla de Mallorca, a poc més d’un quilòmetre del nucli urbà de Sineu. Estava dissenyat per a la cria de 750.000 gallines i el tractament de productes d’altres 220.000 gallines d’altres explotacions, amb una previsió de construcció de nou naus, entre altres aspectes.

En tot el procés, des que s’inicià la tramitació d’autorització ambiental el passat dia 15 d’abril de 2024, el promotor ha presentat documentació per tal de fer una sèrie de modificacions al projecte i ha fet, entre altres tràmits, al·legacions sol·licitant un nou informe urbanístic a l’Ajuntament de Sineu i nou informe d’exoneració de paràmetres urbanístics al Servei de Desenvolupament Rural.

"S'ha treballat molt per aturar el projecte"

Per la seva banda, el batle de Sineu, Tomeu Mulet (PP), s'ha mostrat molt satisfet després que el Govern hagi arxivat el procediment d'autorització ambiental. "S'ha treballat molt per aturar-la i estem molt satisfets que el Govern hagi arxivat de manera definitiva aquest projecte", ha dit en declaracions a Europa Press.

El batle ha recordat que la paralització s'ha aconseguit "després de molts mesos de feina" en què l'Ajuntament "ha mantingut des del principi una postura molt clara en contra del projecte". Ha estat així, ha apuntat, perquè els informes tècnics que tenien a la seva disposició demostraven que la macrogranja avícola anava “en contra” dels interessos dels veïns de Sineu.

Després de l'anunci de l'Executiu autonòmic, ha vaticinat el batle del Partit Popular, que l'empresa promotora podria presentar una nova proposta, que no obstant hauria de començar de zero el procés ambiental. "No tinc constància que ho facin", ha indicat Mulet.

PIMEM, Unió de Pagesos i APAEMA celebren la paralització del projecte

Així mateix, PIMEM ha mostrat la seva satisfacció per la decisió presa pel Govern i ha recordat que en el seu moment, ja es va mostrar totalment en contra d'aquest projecte. En la mateixa línia s'ha expressat Unió de Pagesos. L'entitat ha assenyalat que "ara que s'ha aconseguit aturar aquest despropòsit és el moment de fixar l'atenció i els esforços en ajudar els petits productors".

Finalment, el president de l'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA), Miquel Coll, ha assegurat que "seria molt convenient aprofitar el debat que s'ha tingut per entendre que s'han de posar límits mitjançant normatives i lleis a macroprojectes que res tenen a veure amb el perfil de petita empresa que hi ha a Mallorca" i que "tant de mal poden fer al territori des del punt de vista mediambiental".

La promotora de la macrogranja ressalta el seu compromís amb el "desenvolupament sostenible"

L'empresa Avícola Són Perot, que impulsava el projecte de la macrogranja a Sineu, ha reivindicat el seu compromís amb el "desenvolupament sostenible i responsable del sector avícola", juntament amb el de la comunitat rural, després que el Govern hagi rebutjat la seva sol·licitud d'autorització ambiental. La companyia ha assenyalat que l'objectiu sempre ha estat "treballar en benefici del sector primari, en respectar tant l'entorn com les normatives mediambientals aplicables en el moment de la sol·licitud". Així, han apuntat que, de moment, no faran més declaracions fins que faci una "anàlisi exhaustiva de la situació".

stats