El Govern elimina el límit de nuclis de convivència en les reunions socials a l’exterior
La mesura també afecta les terrasses dels restaurants, que així i tot hauran de mantenir el màxim de quatre persones per taula a Mallorca i Eivissa, i de sis a Menorca i Formentera
PalmaEl Govern balear ha decidit eliminar de límit de nuclis de convivència en les reunions socials per la millora de la situació de la pandèmia a les Illes, segons ha informat el portaveu del Govern, Iago Negueruela, en la roda de premsa posterior a la Mesa de diàleg social. La mesura també afecta les terrasses dels restaurants, que així i tot hauran de mantenir el màxim de quatre persones per taula a Mallorca i Eivissa, i de sis a Menorca i Formentera. En la resta d'espais exteriors, l'Executiu manté el límit de sis persones a tot l'Arxipèlag.
El també conseller de Model Econòmic ha confirmat el que havia transcendit a principis de setmana als mitjans: que el toc de queda s'endarrereix a les 23 h a tota la comunitat per facilitar als illencs que puguin anar a sopar a bars i restaurants, i així ajudar a reactivar el sector. L'aforament a les terrasses s'amplia al 100% i els establiments podran obrir de 20 h a 22:30 h. Això sí, hauran de tancar a les 17 h per evitar l'anomenat tardeo. Negueruela ha subratllat que els interiors es mantenen tancats "perquè els experts encara ens diuen que representen un risc molt elevat de contagi".
Cal recordar que els interiors dels bars i restaurants de Mallorca i Eivissa estaran tancats, tal com estableix el nivell 2 d'alerta sanitària. D'altra banda, Formentera passa a fase 1 i, per tant, tindrà les mateixes condicions que Menorca. La principal diferència és que es permet l'obertura els interiors, que han de reduir al 50 % la capacitat màxima. Les taules han de ser de 4 persones amb 2 nuclis de convivència. El tancament és a les 17 h, excepte els divendres, dissabtes i diumenges, que es permet obrir fins les 18h.
Pel que fa al sector del comerç de Mallorca, s'ampliarà l'horari comercial tant a les grans superfícies com als petits comerços fins a les 21 h. Es manté el 75% de l'aforament al petit comerç i el 50% als centres comercials. A més, les grans superfícies podran obrir els diumenges i festius autoritzats. En aquest punt, Negueruela ha subratllat la importància d'instal·lar els mesuradors de CO₂ i que quedin a la vista dels clients. Totes les mesures s'aprovaran aquest divendres en consell de Govern extraordinari, entraran en vigor dissabte i es mantindran fins al 9 de maig, quan s'acaba l'estat d'alarma. Encara s'ha de definir si la comunitat autònoma podrà aplicar el toc de queda sense el decret.
"És un moment crític per les Illes", ha defensat el Negueruela, que s'ha referit a la possible decisió del Regne Unit de valorar la situació sanitària de l'exterior, no per països sinó per territoris. Si és així, permetria l'Arxipèlag estar en verd al semàfor si es mantenen en aquestes dades epidemiològiques, independentment de la incidència del virus al conjunt de l'Estat. "Les incidències altes a la Península no ens han de causar problemes per l'obertura a l'exterior de les Illes", ha assenyalat el portaveu, tot afegint que "es fa un esforç molt important amb el govern d'Espanya perquè els territoris insulars no vagin conjuntament amb els Peninsulars".
Suport de patronals i sindicats
Tant les patronals com els sindicats de les Illes han donat suport a les noves mesures del Govern, i tots ells han subratllat la importància d'arribar al juny amb unes bones dades sanitàries per salvar la temporada turística. La presidenta de la CAEB, Carmen Planas, ha manifestat el seu beneplàcit a les restriccions, però ha defensat que "són molt dures" i que "s'ha de fer una desescalada progressiva per poder obrir els interiors de la restauració". Ha assegurat que l'Executiu comença a treballar en aquesta línia a partir de dilluns.
"He traslladat el malestar del sector de la restauració de les diferents illes per les mesures", ha dit el president de PIMEM. Així i tot, ha valorat que les mesures són necessàries perquè "no podem perdre les dades que tenim". Ha afegit que "si es mantenen podríem estar en zona verda per al Regne Unit, mentre que la Península està en un altre color".
Alejandro Texías de l'UGT, ha expressat que "són mesures lentes, però d'avanç", i que "estam segurs que anam pel bon camí i aconseguirem la reactivació econòmica i laboral de forma segura". Per part de CCOO, José Luis García ha defensat que les mesures formen part "d'una estratègia que és arribar a juny". "Ens hi jugam 200.000 llocs de feina", ha conclòs.