El Govern pretén eliminar el Pla de formació lingüística i cultural per a docents

Educació proposa l'esborrany d'un nou decret de competències lingüístiques que treu el requisit de cursar el FOLC

Els centres educatius de les Balears podran comptar amb la figura del docent mentor a partir del proper curs
A. T.
21/01/2020
2 min
2
Regala aquest article

PalmaLa Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca ha fet arribar aquesta setmana als sindicats un esborrany del nou decret que pretén aprovar en matèria d'acreditació de les competències en llengua catalana. Aquest document –al qual ha tingut accés el diari ARA Balears– tombaria el decret vigent, del 2001, i alguns articles de l'Ordre de 2018, coneguda com la del FOLC (Pla de Formació Lingüística i Cultural), que obligava els docents en llista d'interins, els que participen al concurs de trasllats i els de la concertada a cursar una formació específica tant per a Primària com per a Secundària.

El requisit de cursar el FOLC es demana avui dia només en aquests tres casos i se suma a la condició de tenir el nivell C1 de català, l'única que es demana als opositors. Aquest pla de formació consisteix en un curs d'entre 20 i 30 hores de durada en el qual, segons fonts internes de la Conselleria, s'ensenya vocabulari específic d'una matèria al nivell de Secundària i aspectes més relacionats amb la cultura a Primària. Actualment, afegeixen, aquesta formació "permet aconseguir la certificació de capacitació per fer classes en català a les Illes Balears".

L'esborrany del decret, que actualment estan consultant els sindicats, es tractarà la propera setmana a la Mesa Sectorial. Amb aquesta proposta, quedaria derogat el decret actualment vigent, el 115/2001 i alguns articles de l'Ordre de 2018 (els 1.1, 2.1, 3.1, 4, 5, 6 i 7). L'objectiu, asseguren fonts d'Educació, és "homogeneïtzar els requisits amb la resta de territoris de parla catalana", atès que "a Catalunya ja no es demana el FOLC i a València estan en procés de treure'l".

Amb aquesta mesura, diuen, s'aconseguiria "no perjudicar els estudiants de les Illes que estudien a Catalunya o a València", atès que només a la Universitat de les Illes Balears el Pla de formació lingüística i cultural està inclòs en el currículum de la carrera de Magisteri. Així, els docents que han cursat el grau fora de les Illes "han d'invertir un curs a treure's el certificat" per poder accedir a les places d'interins, al concurs de trasllats i a la concertada.

A més, els FOLC per a Secundària i Primària són diferents, de manera que "als funcionaris que volen canviar d'un cicle a l'altre no els serveix el FOLC que han fet i l'han de tornar a cursar". Juntament amb això, consideren que "no té sentit que es demani als funcionaris amb plaça el C1 i als interins el C1 i el FOLC".

Pel que fa a la derogació del Decret 115/2001, la Conselleria puntualitza que aquest "es deriva d'una normativa del 1986 del Ministeri d'Educació" i que la situació "ara ha canviat".

stats