La UIB analitzarà l'origen de la contaminació per nitrats de l'aigua subterrània a les Balears
El Govern ha encarregat un estudi per saber com afecta l'activitat agrària a les zones més vulnerables
PalmaLa Conselleria d'Agricultura ha encarregat fer un estudi per identificar les fonts de contaminació per nitrats de les àrees de les Balears declarades zones vulnerables per la contaminació de nitrats procedents de l'activitat agrària. La fertilització nitrogenada i les infiltracions d'aigües residuals domèstiques són algunes de les causes que provoquen el problema, reconegut per la Unió Europea des de fa gairebé 30 anys, segons ha informat aquest dimecres el Govern en un comunicat.
La primera zona vulnerable declarada a les Balears fou la subconca de sa Pobla, l'any 2000. Això va implicar que es dictassin diverses normes per regular les pràctiques agrícoles per reduir i prevenir la contaminació per nitrats. De llavors ençà se'n varen anar declarant altres. L'estudi avaluarà els entorns de 23 masses d'aigua subterrània (21 a Mallorca i 2 a Menorca) i vuit conques hidrogràfiques (cinc torrents a Mallorca, dos a Menorca i un a Eivissa).
L'estudi anirà a càrrec del Grup d'Edafologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i les mostres seran analitzades per un laboratori de Valladolid. L'objectiu és conèixer quin tipus d'agricultura es fa en aquestes zones vulnerables, la superfície destinada a cada cultiu i el sistema que s'empra en el reg i la fertilització de les terres. El treball també quantificarà la càrrega ramadera de cada zona, analitzant les característiques de les finques i la gestió que fan dels fems i els purins que produeixen.
El grup de la UIB també estimarà les infiltracions de les aigües residuals domèstiques d'habitatges unifamiliars aïllats a les zones vulnerables. Es quantificarà el reg amb aigües residuals regenerades i la seva qualitat, per saber quant de nitrogen contenen. A més, es valoraran altres fonts contaminants de les aigües subterrànies i conques hidrogràfiques.