Els ministres Díaz i Escrivá asseguren que els ERTO s'allargaran i que s'adaptaran a les necessitats de cada sector
Patronal i sindicats reclamen al govern espanyol que vagi més enllà i ampliï el ventall de mesures
PalmaEls ministres de Treball, Yolanda Díaz, i de Seguretat Social, José Luis Escrivá, han deixat clar aquest divendres a Palma que l'allargament dels expedients de regulació de l'ocupació (ERTO) més enllà del 30 de setembre està assegurat i que a partir d'aquesta data el més probable és que s'adaptin a les necessitats de cada sector econòmic. "L'arrancada d'aquesta mesa serà històrica, perquè servirà per abordar el disseny futur del mecanisme de protecció per a empreses i treballadors", ha manifestat Díaz després de la reunió d'aquest divendres de la Mesa estatal de Diàleg Social a Palma. "Intentarem que el marc que estarà vigent a partir d'octubre aporti la certesa més gran possible als treballadors i a les empreses que continuen afectats per la pandèmia", ha afegit Escrivá per part seva. Això sí, els ERTO que estan per venir seran més quirúrgics i precisos, ja que no tots els sectors econòmics s'han recuperat de la mateixa manera.
"La situació és asimètrica, perquè 3 de cada 4 treballadors que varen estar inactius ja s'han recuperat. Cal dissenyar un marc que sigui tan precís com sigui possible", ha dit Escrivá. De fet, aquesta és la primera vegada que la Mesa de Diàleg Social s'ha reunit fora de Madrid, i s'ha fet precisament a les Balears per escenificar la preocupació de l'executiu de Pedro Sánchez, les patronals i els sindicats pel gran impacte que la pandèmia de covid-19 ha tingut en el turisme. A més dels ministres Díaz i Escrivà, hi han participat el president de la CEOE, Antonio Garamendi; el president de Cepyme, Gerardo Cuerva; el secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez.
Que els futurs ERTO no siguin iguals per a tots els sectors ha estat precisament una de les crítiques que han fet els sindicats. "Anar a un sistema estrictament sectoritzat d'ERTO no és una bona idea", ha indicat Unai Sordo. "Segurament sí que s'han de concentrar les exoneracions fiscals, però s'ha de continuar donant suport a tots els treballadors perquè ningú no quedi enrere. Per exemple, un supermercat a Eivissa està en la mateixa situació que un restaurant, i per això no s'hauria d'anar per sectors", ha afegit. Del mateix parer s'ha mostrat Pepe Álvarez, que ha assenyalat que "no és possible abastar-ho tot sectorialment".
Tant sindicats com patronal han coincidit a demanar que també cal mantenir en un 70% la base reguladora dels ERTO, i que no baixi al 50% a partir dels sis mesos. "Compartim amb els sindicats que la protecció als treballadors ha de ser superior al 50%", ha dit Antonio Garamendi sobre la reclamació, que Sordo ha qualificat de "prioritat absoluta". Yolanda Díaz ha deixat oberta la porta a modificar la mesura, i ha recordat que prové "de la legislació del PP". "És una reivindicació molt encertada, perquè els treballadors estan molt preocupats per la minva que suposa el 50%", ha afegit la ministra.
Els agents socials han reclamat al govern espanyol que vagi més enllà dels ERTO i ampliï el ventall de mesures de protecció i reactivació. El president de la CEOE s'ha mostrat contundent en assegurar que "els ERTO no basten". "S'hauran de fer polítiques reals i plans especials per a les empreses", ha subratllat Garamendi, qui ha fet referència explícita a mesures que es podrien dur a terme en el sector turístic. "Cal treballar els corredors segurs, fer una política activa per vendre una Espanya segura, i també estan l'IBI i la taxa turística. Hi ha moltes maneres d'ajudar, no tan sols amb els ERTO", ha continuat. Per la seva part, el president de Cepyme ha reclamat "un pla de xoc" per a la petita i mitjana empresa. "No volem arribar a l'hivern i dir que no es varen posar totes les mesures adequades", ha dit Cuerva.
Per la seva part, els sindicats han recordat que l'executiu de Pedro Sánchez es va comprometre a derogar la reforma de les prestacions del PP i que també estan a l'espera que es derogui la reforma laboral. "L'actual govern ha d'entrar a fons en el seu programa, perquè no podem estar arrossegant eternament les reformes del PP", ha dit el secretari general d'UGT.
El govern espanyol, la patronal i els sindicats continuaran les negociacions a partir del dilluns 7 de setembre, quan es reunirà la mesa tècnica que tractarà les condicions per ampliar els ERTO. Això sí, totes les parts implicades han manifestat la seva voluntat que l'acord arribi com més aviat millor. "Intentarem no esgotar els temps de negociació", ha dit Díaz.