El govern espanyol haurà de tornar totes les multes que va cobrar durant el primer estat d'alarma
El Tribunal Constitucional l'ha declarat inconstitucional
PalmaEl Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional el primer estat d'alarma que el govern espanyol va decretar per la crisi sanitària i ara l'executiu haurà de tornar totes les multes que ja ha cobrat per sancions relacionades amb la normativa covid-19, la majoria de les quals eren per saltar-se el confinament. Així, aquesta normativa anul·la totes les sancions que les forces i cossos de seguretat de l'Estat varen imposar entre el 14 de març i el 21 de juny de l'any passat.
Després de rebre la sentència, el govern de Pedro Sánchez ha anunciat la creació d'un equip de feina per poder fer tots els tràmits necessaris per abonar telemàticament totes les multes que els ciutadans de l'Estat ja han pagat. L'executiu habilitarà un mecanisme perquè els ciutadans consignin un compte bancari des del qual poder efectuar la transacció.
Més d'un milió de multes
L'estat d'alarma declarat pel reial decret del 14 de març va habilitar les forces i cossos de seguretat de l'Estat, policies autonòmiques i locals per sancionar els ciutadans que no complissin amb el confinament domiciliari, però el juliol passat el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional aquesta mesura. El balanç final va deixar 1.142.127 multes imposades a tot Espanya durant el primer estat d'alarma –des del 14 de març fins al 21 de juny–, i almenys 220.296 sancions en el segon estat d'alarma –des del 26 d'octubre fins al maig–, segons dades del ministeri de l'Interior del mes de març.
Les delegacions del govern van tramitar aquests expedients arran de les propostes de sanció tramitades per la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els cossos autonòmics i locals. Totes les sancions són per desobeir el confinament domiciliari més estricte i les multes tramitades per la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com a llei mordassa.