L'Església haurà d'indemnitzar les víctimes d'abusos: "No s'entendria que no fos així"
El govern espanyol presenta un pla per reconèixer també els casos prescrits
BarcelonaL'estat espanyol ha aprovat aquest dimarts un pla per indemnitzar les víctimes d'abusos sexuals al si de l'Església catòlica, també en els casos que hagin prescrit penalment. Seguint les recomanacions de l'informe del Defensor del Poble, la idea és que sigui la Conferència Episcopal (CEE) qui els repari econòmicament el dany, i, segons el ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, l'executiu ja està en converses amb ells perquè així sigui. "[L'Església] té voluntat de col·laborar. [...] No s'entendria que no fos així", ha afirmat el ministre, i ha subratllat que a la resta d'Europa i els Estats Units les institucions religioses han assumit les compensacions en aquests casos.
En cas que la CEE es negués a fer-ho –inicialment va dir que només col·laboraria en un fons estatal si es dirigia a totes les víctimes de pederàstia, no només les de l'Església–, el pla estatal preveuria l'obertura d'un procés administratiu que reconegui el dany i una possible col·laboració entre l'Estat i les comunitats per indemnitzar-los. Ara bé, i més enllà de les compensacions econòmiques, el pla inclou diverses accions al llarg de cinc eixos d'actuació, no només per reparar el dany, sinó per prevenir nous casos, ha dit Bolaños.
El primer és el de reparació i reconeixement públic de les víctimes, que preveu la celebració d'un acte d'estat amb víctimes i familiars que suposarà una reparació simbòlica. El segon eix està dedicat a l'assistència a les víctimes i s'hi preveu l'atenció gratuïta a aquelles que ho sol·licitin, així com "entorns segurs" amb sales "amigables" per a les declaracions, les quals evitin qualsevol contacte amb l'agressor.
En el tercer eix, el de prevenció, s'hi estableix la modificació del decret d'inspeccions educatives a les escoles per crear una nova figura, la dels coordinadors de benestar i protecció dels infants. El pla preveu, al quart eix, accions de sensibilització i formació a tots els professionals que tenen relació amb menors i va més enllà dels docents, incloent-hi figures com els jutges. Per acabar, es preveu l'execució d'un estudi sobre la prevalença de violència cap a la infància arreu de l'Estat.
El pla, que estarà vigent fins al desembre del 2027, és una resposta a les recomanacions del Defensor del Poble. Segons les dades d'enquestes amb testimonis, dels casos registrats oficialment i dels arxius de l'Església, s'estima que més de 400.000 persones (l'1,13% de la població) haurien patit abusos,la meitat dels quals per part de membres de l'orde religiós. "Volem donar resposta a aquestes recomanacions de l'informe del Defensor del Poble per prevenir, per reparar i per intentar saldar aquest deute que té la nostra societat i la nostra democràcia amb les víctimes d'aquests abusos sexuals", ha assegurat Bolaños en la roda de premsa posterior al consell de ministres.
L'objectiu d'aquest pla és garantir una resposta a les víctimes que han quedat fora del circuit judicial, per ser casos molt antics, per estar prescrits o perquè no s'hi van poder aportar prou proves. "Adoptarem mesures per ampliar els terminis de prescripció de la responsabilitat civil fins als 35 anys o evitar que alguns delictes prescriguin", ha afegit el ministre. L'informe del Defensor del Poble es va presentar l'octubre passat i Bolaños ha qualificat les conclusions de "contundents i clares", si bé ha recordat que la resposta de les diferents diòcesis ha estat molt "dispar": "Des de la col·laboració plena a no voler [fer-ho] de cap de les maneres", ha afegit.
L'Església lamenta el to "condemnatori" del pla
La proposta del govern espanyol arriba després que la setmana passada Bolaños es reunís amb el nou president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Luis Arguello, amb qui va tractar el pla per les víctimes. Aquest dimarts, en un comunicat, la CEE ha lamentat el to "condemnatori" i "discriminatori" del pla. "El text presentat parteix d'un judici condemnatori de tota l'Església, realitzat sense cap mena de garantia jurídica, un assenyalament públic i discriminatori de l'Estat. En centrar-se només en l'Església catòlica, només aborda una part del problema. És una anàlisi parcial i amaga un problema social d'enormes dimensions", denuncien els bisbes.
Des de la CEE també asseguren que ja estan exercint bona part de les línies d'actuació i acompanyament que defensa l'executiu i diuen que el pla deixa fora de les indemnitzacions les víctimes d'abusos que s'han produït fora de l'Església. "Deixarien fora nou de cada deu víctimes. L'Església no pot acceptar un pla que discrimina la majoria de les víctimes d'abusos sexuals", han assegurat.
Canvis en el certificat de delictes sexuals
En la mateixa roda de premsa, Bolaños també ha anunciat diversos canvis en el Registre Central de Delinqüents Sexuals, que passarà a anomenar-se "Registre Central de Delinqüents Sexuals i Tràfic d'Humans". Es tracta d'una base de dades gratuïta (però no pública), on cadascú pot demanar un informe d'antecedents d'abusos a menors, necessari en el moment de treballar amb menors. El primer canvi és que, a partir d'ara, tal com indica la nova denominació, el registre també inclourà els delictes de tràfic de persones.
Una altra modificació és qui pot sol·licitar l'informe: fins ara el demanava el treballador quan havia de començar a treballar en una empresa. Per evitar situacions d'abús, ara les empreses o institucions també podran demanar el certificat un cop la persona ja hagi estat contractada i hagin passat mesos o anys, sempre amb el consentiment del treballador. Així mateix, canvia l'edat que cal tenir per demanar el certificat: els menors de 16 a 18 anys podran sol·licitar-lo ells mateixos (fins ara ho havien de fer els pares o tutors legals).
D'altra banda, un problema que es trobaven empreses, institucions i ONGs a l'hora de contractar persones de nacionalitat estrangera era que se'ls exigeixen dos certificats i el treballador a vegades trigava diverses setmanes o mesos a aconseguir-los, fet que impedia que la persona es pogués incorporar a treballar quan calia. Ara s'agilitzarà aquest tràmit connectant digitalment totes les bases de dades europees per, així, simplificar la burocràcia. Segons Bolaños, un procés que abans durava setmanes ara serà de minuts. I encara en relació amb les persones estrangeres, s'equiparen els antecedents penals dels altres països al règim espanyol, també a l'hora de cancel·lar antecedents.