El govern espanyol dona 4,4 milions d'euros per reparar els danys de la borrasca Glòria a les Balears
El Ministeri per a la Transició Ecològica aportarà 19,5 milions a tot l'Estat
PalmaEl Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha declarat d'emergència les obres per arreglar els danys que la borrasca Glòria ha causat a la costa, valorats en 19,5 milions d'euros a tot Espanya, 4,4 milions dels quals seran per a les Balears. 5,75 milions seran per a Catalunya, i 8,1 milions per al País Valencià, segons ha informat l'agència Efe.
Aquests 4,4 milions d'euros queden lluny de la valoració que va fer pública el ministre espanyol d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant la seva visita a Sóller el passat 28 de gener. Grande-Marlaska indicà llavors que els danys en infraestructures públiques causats per Glòria a les Balears superen els 16 milions d'euros i que a l'Estat arribaven als 71 milions d'euros.
Els danys afecten els municipis mallorquins de Campos, ses Salines, Santanyí, Felanitx, Manacor, Sant Llorenç, Son Servera, Capdepera, Artà, Santa Margalida, Muro, Alcúdia, Pollença, Escorca, Sóller, Deià, Valldemossa, Banyalbufar i Estellencs. També estan afectats els municipis menorquins de Maó, es Mercadal, Ferreries, Ciutadella, es Migjorn Gran, Alaior, Sant Lluís i es Castell. A Eivissa són Santa Eulària del Riu, Sant Joan de Labritja, Sant Antoni de Portmany i Sant Josep de sa Talaia.
El Ministeri ha assenyalat que les costes són sistemes naturals molt sensibles als efectes del canvi climàtic, els quals es presenten en forma d'augment de la freqüència i la intensitat dels temporals costaners, d'inundació permanent per la pujada del nivell de la mar, d'erosió costanera i de pèrdua d'ecosistemes emblemàtics per l'escalfament de la mar. Qualifica les platges com "la millor protecció del territori davant els efectes del canvi climàtic" i considera "urgent" la necessitat de treballar per afavorir-ne la "resiliència".
A més, el Ministeri ha advertit que temporals cada vegada més habituals i destructius han donat lloc a inversions extraordinàries per a obres d'emergència cada vegada majors els darrers anys, una classe d'acció reactiva que "no aconsegueix solucions duradores en el temps", ja que la pràctica totalitat de les construccions requereixen noves reconstruccions.
"És necessària una política de costes en què es prioritzi la planificació davant la improvisació, i en què tinguin un paper preponderant els conceptes de ''gestió integrada de les zones costaneres i l'estudi conjunt dels dos components del litoral –la terra i la mar–", ha conclòs el Ministeri.