El govern espanyol regularà la llibertat d'expressió a les xarxes socials
"Estem absolutament desprotegits en el terreny digital", alerta Sáenz de Santamaría
MadridEl govern de Mariano Rajoy té intenció d'obrir el meló, aquesta legislatura en minoria, d'un dels terrenys més espinosos en el món digital: la regulació de la llibertat d'expressió a les xarxes socials. La vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat aquest dijous, durant la compareixença a la comissió constitucional del Congrés, que ha arribat l'hora de buscar una nova regulació al dret a l'honor i a la llibertat a internet. "Els drets estaven protegits en el terreny analògic però estem totalment desprotegits en el digital", ha assenyalat.
El PP busca convertir Espanya en un país "pioner" a Europa a l'hora d'"abordar els drets digitals". En concret, Sáenz de Santamaría ha proposat que les matèries a abordar siguin la protecció de la intimitat a internet, la ciberseguretat i la protecció també dels menors a les xarxes socials. En aquest últim punt ha explicat visiblement indignada que rep trucades de molts diputats del PP alarmats perquè els seus fills reben amenaces a través d'internet. "No podem permetre l'assetjament ni l'amenaça de gent anònima que fa la vida impossible als altres a través d'internet. Això és llibertat d'expressió?", s'ha preguntat, ha assegurat que "els drets d'un acaben on comencen els dels altres" i ha alertat: "Tenim molts ciutadans desprotegits".
Proposició no de llei
El grup popular al Congrés ja va registrar a principis d'octubre una proposició no de llei -que no té capacitat normativa- en què insta a reformar la llei orgànica de protecció del dret a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge. Vol que se'n delimiti el contingut i que se l'adapti a les xarxes socials. El PP creu que la llei actual està desactualitzada i que cal reformar-la perquè hi hagi "més precisió" en aquests drets.
Des de l'explosió de Twitter que el ministeri de l'Interior acumula una allau de denúncies per incitació a l'odi. Un dels casos més polèmics a Madrid ha sigut el del regidor d'Ahora Madrid Guillermo Zapata, que després d'un any perseguit per l'oposició (sobretot el PP) i la justícia -que va arxivar fins a tres cops els seu cas- finalment ha sigut absolt per una sèrie de tuits ofensius que, segons ell, eren d'un desafortunat humor negre.
Drets de la personalitat
La proposició no de llei del PP busca reforçar, sobretot, el que anomenen drets de la personalitat. Es tracta, per exemple, de l'extracció d'imatges de pàgines personals a Facebook o Instagram i la seva publicació a través de tercers.