CRISI SANITÀRIA
Societat12/06/2020

El govern espanyol trepitja el balear amb l’aplicació de rastreig de contactes

L’Executiu de Francina Armengol enllesteix la seva pròpia eina per controlar l’avenç del coronavirus mentre la ministra Reyes Maroto anuncia que l’Estat també en fa una i que s’estrenarà a les Illes

Enric Borràs
i Enric Borràs

PalmaEl pla pilot per dur gairebé 11.000 turistes a les Balears aquest mateix mes va rebre el vistiplau del govern espanyol en el darrer moment, just una setmana abans que començàs. La presidenta de les Illes, Francina Armengol, va haver de batallar per aconseguir l’aïllament gairebé total de l’Arxipèlag durant la fase més dura del confinament, també va fer palès el seu malestar per la manca de material que arribava des de l’Estat i s’ha queixat reiteradament del repartiment dels 16.000 milions d’euros per pal·liar la crisi del coronavirus. La gestió centralista de la crisi del covid-19 per part del govern de Pedro Sánchez ha delatat les diferències que té amb l’Executiu d’Armengol. Aquestes discrepàncies són en diferents àmbits, fins i tot en el de la coordinació pura i dura. El darrer exemple d’aquesta manca d’entesa és l’aplicació per rastrejar els contactes estrets que hagin mantingut aquells a qui es detecti el coronavirus.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va agafar dijous per sorpresa el Govern balear quan va anunciar que impulsaven una aplicació de rastreig de contactes que es començaria a desenvolupar a les Balears i es generalitzaria a tot Espanya “perquè sigui un indicador d’alerta primerenca que ens permeti tenir més delimitat el contagi en cas que es produeixi”. I va sorprendre l’Executiu d’Armengol, perquè la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, sota la batuta d’Isabel Castro, no sabia res d’aquest anunci de la ministra Maroto, que es va voler apuntar el gol sense avisar-los. És més: resulta que el govern espanyol desenvolupa una aplicació que pretén estrenar a les Illes, tot i que el Govern balear prepara la seva pròpia eina. A part, l’executiu de les Canàries també ha anunciat que treballa amb una altra aplicació, pel seu compte.

Cargando
No hay anuncios

Fonts del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme asseguren que “l’aplicaicó per a la traçabilitat de contactes està sent desenvolupada per la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, dependent del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital”. En canvi, diverses fonts del Govern balear han confirmat a l’ARA Balears que ja fa temps que l’Executiu d’Armengol treballa en aquest projecte. Alhora, també han confirmat que saben que la Moncloa impulsa la seva pròpia eina estatal, encara que en varen tenir coneixement quan a les Illes ja havien avançat en el desenvolupament del seu projecte. Cal recordar que Armengol va dir el 10 de maig, fa més d’un mes, que ja hi estaven fent feina. De fet, segons fonts relacionades amb el projecte de l’aplicació illenca, s’avança amb la perspectiva de poder presentar-la en una roda de premsa pública en qüestió de poques setmanes.

Francina Armengol va anunciar el 10 de maig que ja feia “un temps” que el Govern treballava amb l’Institut Científic de les Illes Balears (IFISC) i amb la Fundació Balear d’Innovació Tecnològica (BIT) per “trobar una eina tecnològica per fer rastreig de contactes, amb l’objectiu de millorar la detecció de possibles contagis de coronavirus”. Va explicar que havien proposat al govern espanyol fer una prova pilot a l’Arxipèlag, però també va dir que encara no havia rebut cap resposta de l’equip de Pedro Sánchez. Així mateix, va anunciar que seria un sistema “respectuós amb la privacitat de les persones, que no comparteix ni la ubicació ni dades personals, i és el que es vol utilitzar en diferents països de la Unió Europea”. De llavors ençà, el projecte illenc ha avançat i s’està treballant per acabar-lo.

Cargando
No hay anuncios

L’aplicació que fa el Govern d’Armengol, segons ha pogut saber l’ARA Balears, està basada o com a mínim inspirada en l’estàndard europeu DP-3T, amb el qual també es fonamenten les eines que Apple i Google ja han incorporat als sistemes operatius iOS i Android en les darreres actualitzacions. Precisament perquè es basa en aquest estàndard serà compatible amb l’eina estatal, així com amb la de les Canàries i la majoria de les que s’estan desenvolupant en altres països de la Unió Europea. Armengol sempre ha tingut clar que l’eina havia de ser compatible amb la que es faci servir a Alemanya. És el principal mercat emissor per a Mallorca i el país d’on vindran, a partir de dilluns, els gairebé 11.000 primers turistes que entraran a les Balears des de la declaració de l’estat d’alarma.

Cargando
No hay anuncios

Com funciona?

Si l’aplicació espanyola es basa en el mateix estàndard que la de les Balears, totes dues funcionaran també d’una manera semblant. La que prepara el Govern de les Illes no fa ús de la geolocalització del mòbil i, d’entre les eines de rastreig de contactes que s’han plantejat, és de les més respectuoses amb la privacitat. De fet, el nom de DP-3T és un acrònim en anglès de Rastreig de Proximitat Descentralitzat Preservador de la Privadesa.

Cargando
No hay anuncios

Les aplicacions basades en aquest sistema, segons la documentació tècnica del projecte, fan ús de la connexió bluetooth dels telèfons mòbils, que tenen un abast molt limitat. El telèfon que la tingui instal·lada cada cert temps -cinc minuts, per exemple-enviarà per bluetooth un codi aleatori únic que rebran i guardaran tots els telèfons propers que també tinguin la mateixa eina o una altra de compatible amb el mateix estàndard. També rebrà, al seu torn, el dels altres mòbils. Aquests codis no tindran cap dada personal del propietari de l’aparell, ni la seva localització ni res més. Mentre els telèfons estiguin a la vora es continuaran intercanviant codis aleatoris i es crearà un registre que es guardarà 14 dies.

Si en algun moment dels següents catorze dies es detecta la covid-19 en cap dels propietaris dels aparells, l’infectat podrà enviar el seu registre de contactes a les autoritats mèdiques amb un clic. Els aparells que tinguin aquestes aplicacions comprovaran periòdicament la llista de codis dels mòbils de contagiats de les autoritats mèdiques. Si detecten prou coincidències amb els que tenen al seu propi registre, que indiquin un contacte perllongat amb algú que ha resultat infectat, n’alerten l’usuari perquè es posi en quarantena.

Cargando
No hay anuncios