El Govern inicia l'exhumació de la fossa de Son Carrió enfrontat amb Memòria de Mallorca

L'actuació preveu recuperar víctimes de la batalla lliurada a la zona l'estiu del 1936

Excavació al cementiri de Son Carrió
21/11/2023
3 min

PalmaLes feines d'exhumació de la fossa del cementeri de Son Carrió, previstes en el IV Pla de Fosses de les Illes Balears –aquest pla es va iniciar la legislatura passada–, ja estan en marxa. Les actuacions, a càrrec d'Aranzadi i ATIC, s'han iniciat a la part on estava ubicada la fossa comuna i es preveu poder localitzar-hi algunes de les víctimes de la batalla de Mallorca, encara que, de moment, les restes que s'hi han trobat corresponen a persones que no tenien tomba pròpia i foren enterrades en aquesta part del recinte.

El director general de Coordinació i Transparència, Jaume Porsell, ha visitat aquest dimarts l'indret, enmig de les crítiques de l'associació Memòria de Mallorca, que ha fet públic un comunicat crític carregant contra el Govern. "Per primera vegada d'ençà que s'aprovà la coneguda com a llei de fosses, hem hagut de saber per la premsa la data d'exhumació d'una fossa", lamenta l'entitat. "Davant la manca d'informació per part dels actuals responsables del GOIB en matèria de memòria democràtica, ens hem vist obligats a passar pel registre les nostres demandes", ha denunciat també l'associació. D'aquesta manera, Memòria de Mallorca ha deixat palès "el desacord amb la manera en què s'estan aplicant les polítiques públiques de memòria democràtica", i ha remarcat que no s'està comptant amb els representants de les entitats memorialistes ni amb les víctimes i les famílies, a més de no haver convocat encara les comissions tècniques de fosses i de memòria.

Per la seva banda, Porsell ha assenyalat que el Govern va dir a Memòria de Mallorca que començarien les actuacions. "Els vàrem comunicar tots els plans que teníem fets". El director general ha reconegut, però, que la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears està pendent de reunir-se, ja que, "amb el canvi de Govern, ha de modificar els membres". També ha anunciat que es podrà convocar de manera imminent. "L'anterior Govern tenia una manera d'actuar i ara ha canviat, encara que continuarem en la mateixa línia. Evidentment, tindrem molt presents les associacions memorialistes però en la línia que considerem més adient per fer feina", ha comentat el director general.

Cal recordar que els acords d'investidura entre el Partit Popular i Vox preveuen la derogació de la Llei de memòria i que, tal com va avançar l'ARA Balears, per part de Vox ja s'està treballant en el procés de tombar aquesta norma.

Les restes d'una batalla cruenta

El coordinador de les feines a Son Carrió, Cesc Busquets, ha destacat la peculiaritat de la intervenció, ja que "ara es tracta de víctimes, no tant de repressió, com de morts a la batalla del 16 d'agost al 4 de setembre de 1936". L'expert ha assenyalat que aquesta zona va ser un dels llocs on hi va haver més baixes i els mateixos companys de les víctimes varen cercar un lloc on enterrar els combatents. Busquets també ha recordat que fa uns mesos es va fer una primera actuació a una zona propera i que s'hi varen trobar nou víctimes. "Durant prop de tres setmanes, Son Carrió va ser el lloc més interior ocupat pels republicans, una de les zones més cruentes de la batalla, i el cementeri en actiu més proper era aquest". L'expert ha destacat que el cementeri era una tercera part de l'actual i, tot i que a la zona d'actuació s'han localitzat de moment enterraments ordinaris, s'ha trobat "una síquia semblant a la que es va detectar a Son Coletes". "Pensam que potser s'aprofità per enterrar aquestes víctimes de les batalles", ha apuntat. Els propers dies es podrà saber si aquesta hipòtesi és encertada.

Intervencions a Formentera i a sa Coma

D'altra banda, el Govern també ha informat de l'inici de l'exhumació del cementeri nou de Sant Francesc, a Formentera, on se cerquen les persones recluses que van morir al Penal de l'illa entre el 1941 i el 1942. Es tracta d'una segona fase d'excavacions i a la primera es varen localitzar les restes de sis possibles víctimes, dues de les quals varen ser identificades i retornades a les famílies. Ara s'excavaran pràcticament totes les sepultures de les files 5 a 8 del pati 2 del cementeri nou de Sant Francesc.

El Govern preveu reprendre les excavacions a sa Coma, on es va actuar el març sense resultat. "Ara intentarem actuar en una altra banda, sense tocar les dunes", ha aclarit Porsell, qui també ha indicat que s'intentarà treballar fora de temporada turística.

stats