Crisi de l'aigua

El Govern invertirà més de cinc milions per construir un emissari per a la depuradora de sa Coma

El batle de Sant Llorenç ha volgut destacar que es tracta d'una de les obres més importants en els darrers anys per a l'Ajuntament

Presentació de les inversions per a millorar el cicle de l'aigua a Mallorca
ARA Balears
25/07/2024
2 min

PalmaEl Govern ha confirmat aquest dimecres l'obra de l'emissari marítim de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de sa Coma. Amb la resolució de les subvencions relatives a l'Impost Turístic Sostenible, al municipi de Sant Llorenç des Cardassar s'han adjudicat tres subvencions per un import total de més de 6,5 milions d'euros. Una d'aquestes subvencions fa referència a la construcció d'un emissari marítim per l'EDAR de sa Coma, valorada en 5,5 milions d'euros i que serà encapçalada per la Conselleria de Recursos Hídrics.

El conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua, Juan Manuel Lafuente, el director general de Recursos Hídrics, Joan Calafat, i el gerent d'Abaqua, Emeterio Moles, ha donat a conèixer aquesta obra en roda de premsa. Lafuente ha destacat la importància d'aquestes millores "per garantir la sostenibilitat i eficiència en la gestió hídrica a llarg termini".

Per part seva, el batle de Sant Llorenç, Jaume Soler, ha volgut destacar que es tracta d'una de les obres més importants en els darrers anys per a l'Ajuntament de Sant Llorenç, tant per la seva complexitat com per la seva necessitat. D'aquesta manera i amb els altres dos projectes acceptats es finalitzarà la xarxa d'aigües regenerades de la zona costanera. D'aquesta manera es continua fent feina per a la sostenibilitat i l'eficiència en la gestió de l'aigua, a la recerca d'assegurar aquest recurs vital per a les generacions futures.

Fonts del Govern expliquen que en concret s'ha previst la construcció d'un emissari marítim per a l'EDAR de sa Coma – Sant Llorenç des Cardassar, amb un import de 5.472.250,81 euros. Aquesta actuació consistirà en un emissari submarí que donarà continuïtat a l'emissari terrestre ja construït, que permeti l'abocament d'aigua depurada a la mar.

L'estació depuradora tracta totes les aigües residuals del municipi, amb capacitat per processar fins a 11.500 m³/dia, equivalent a les necessitats de 57.500 persones. Des de la seva reforma en 2016, la planta ha complert amb escreix els criteris de qualitat per a aigües residuals depurades.

Segons han explicat, malgrat els esforços per reutilitzar el màxim possible de l'aigua depurada, hi continua existint un excedent que ha de ser gestionat adequadament. Actualment, l'efluent s'aboca en pous d'infiltració, la qual cosa ha generat problemes de sobreeiximent. El projecte permetrà que l'efluent tractat s'aboqui a 2.900 m de la platja i a 32 m de profunditat, fent que es dilueixi significativament a la mar, amb concentracions de contaminants molt per sota dels límits permesos i garantint un impacte mínim en l'entorn marí.

Aquesta obra de Sant Llorenç està inclosa dins l'anunci d'aquest dimecres que ha fet el Govern: invertirà 13,2 milions d'euros finançats amb l'ITS per millorar el cicle de l'aigua a Mallorca amb obres a Alcúdia i Andratx també. En total, a les Balears s'invertiran 18.497.529,36 euros, dels quals 1,2 milions s'han destinat a Menorca i 4,2 milions, a Eivissa. A més, s'hi sumen les millores en el cicle de l'aigua per valor de 9,1 milions d'euros corresponents al Pla Menorca Aigua Fase II, també finançat amb l'Impost de Turisme Sostenible.

stats